Uroloog Koenraad van Renterghem is klaar voor de operatie op het 3D-model
© Radio 2

Jessa Ziekenhuis test 3D-model: “Operaties voor erectieproblemen kunnen hierop geoefend worden”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is vandaag een 3D-model voorgesteld van een mannelijk bekken dat gebruikt kan worden door studenten chirurgie om operaties te oefenen. Ze testen zo hoe protheses kunnen ingeplant worden. Het gebruik van dit soort 3D-modellen is een primeur voor het ziekenhuis.

Het 3D-model is gebaseerd op een MRI-scan en ziet er levensecht uit. Op die manier kunnen studenten chirurgie tijdens hun opleiding prothesechirurgie hun techniek verfijnen voor operaties op mannen met erectieproblemen. “We hebben het model ontwikkeld samen met de universiteit van Rochester in de Verenigde Staten”, vertelt uroloog Koenraad van Renterghem trots. “Studenten moeten soms oefenen op lijken, maar dat is niet altijd ethisch verantwoord en dat voelt ook niet altijd aan zoals bij een levende persoon.” 

(lees verder onder de foto)

De penis van het 3D-model wordt opengesneden om een prothese te kunnen plaatsen
© Radio 2

Het stuk bekken is opgebouwd met afbreekbare materialen die een verschillende hardheid hebben. “Zo is het bekken even hard als echt been, en is het sponsweefsel van de penis heel zacht”, aldus de neuroloog. Het 3D-model houdt ongeveer 3 maanden als de verpakking is geopend. Er is wel een nadeel: bloed komt er niet aan te pas, dat zit nog niet in het nagemaakte bekken.

Zo ziet het 3D-model eruit als het aankomt in het ziekenhuis
© Radio 2

Meest gelezen