Vooraanstaande partijleden van Britse premier Johnson eisen zijn ontslag na excuses over coronafeestje

Enkele vooraanstaande parlementsleden uit de partij van de Britse premier Johnson vragen zijn ontslag, nu hij heeft toegegeven dat hij aanwezig was op een tuinfeestje van zijn medewerkers in zijn ambtswoning. De premier en zijn ministers vragen om een lopend onderzoek af te wachten.

De Britse premier Boris Johnson moest gisteren door het stof in het parlement. Hij gaf er toe dat hij in mei 2020 korte tijd aanwezig was geweest op een tuinfeestje van zijn medewerkers in zijn ambtswoning. Engeland was op dat moment in volle lockdown.

Johnson erkende dat hij verkeerd had gehandeld en nam de verantwoordelijkheid daarvoor op zich. Hij verontschuldigde zich ook meermaals. De oppositie, van Labour over de Liberal Democrats tot de Schotse nationalisten, vroeg eensgezind om zijn ontslag.

Maar ook binnen zijn eigen partij eisen nu enkele vooraanstaande parlementsleden dat de premier opstapt. Onder hen Douglas Ross, leider van de Schotse afdeling van de Conservatieve Partij en lid van zowel het Britse als het Schotse parlement.

Volgens Ross is de positie van de premier niet langer houdbaar. "Hij is de premier, zijn regering heeft de regels bepaald en hij moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn acties." 

Ross is van plan om een brief te schrijven naar het zogenoemde 1922 Committee om zijn gebrek aan vertrouwen in de premier over te maken. Dat comité binnen de Conservatieve Partij organiseert leiderschapsverkiezingen. Als in totaal 54 parlementsleden van de partij zo'n brief schrijven, dan moet de partij een leiderschapsverkiezing houden.

Ofwel stapt Johnson nu op ofwel over 3 jaar bij de verkiezingen

Voormalig minister Caroline Nokes

Ook drie andere parlementsleden maakten al openlijk duidelijk dat ze willen dat Johnson opstapt. "Ofwel stapt hij nu op, ofwel over drie jaar bij de verkiezingen en het is aan de partij om te beslissen welke van de twee het wordt", reageerde voormalig minister Caroline Nokes. Het is echter nog niet duidelijk of ook de drie andere parlementsleden het comité zullen aanschrijven.

De voorzitter van het comité wil niet bekendmaken hoeveel brieven hij ontvangt vooraleer de nodige 54 bereikt zijn. Volgens The Guardian zou een anoniem parlementslid gesuggereerd hebben dat het er mogelijk al 25 zijn.

De premier zelf en met hem de ministers in zijn regering vragen met aandrang om een lopend onderzoek naar verschillende feestjes in de ambtswoning van de premier af te wachten. Dat zou "weldra" afgerond moeten zijn, klinkt het.

Meest gelezen