Radio 2

Kattenhater vergiftigt poezen in Schoolstraat in Ettelgem

In de Schoolstraat in Ettelgem in Oudenburg zijn de katten van Isabelle Spiessens het slachtoffer van een gifmenger. Sinds september vorig jaar kwamen er al 4 met vergiftigingssymptomen thuis. Daarnaast kwamen 3 poezen helemaal niet meer naar huis. De eigenares van de katten legt klacht neer bij de politie, omdat ze vermoedt dat er een kattenhater in de omgeving actief is. 

Voor Isabelle Spiessens is de maat meer dan vol. Woensdagavond kwam er weer een van haar poezen vergiftigd thuis. “De poes wankelde op haar pootjes en viel geregeld om. Ik zag meteen dat er iets niet klopte. Het waren dezelfde symptomen als de vorige keren. We zijn er onmiddellijk mee naar de dierenarts gegaan en daar werd bevestigd dat het om een vergiftiging ging”, steekt Spiessens van wal. Op het eerste gezicht is het dier na een behandeling met medicatie aan de beterhand. Sinds september is het al de vierde keer dat een van haar katten vergiftigd thuiskomt. Gelukkig liep het elke keer na een bezoek aan de dierenarts goed af. Maar van 3 andere poezen is er geen spoor meer. “De kans is klein dat die 3 allemaal het slachtoffer werden van het verkeer. Het is hier erg rustig en er is bijna geen verkeer. In dat geval zouden we ze op straat terugvinden”, weet Spiessens.

Zenuwgif

Waar de vergiftigingen plaatsvinden is niet duidelijk. “Ik denk dat het aan de voorkant van het huis gebeurt, want dat is de richting die de poezen inslaan. Toch kan ik niemand met de vinger wijzen, want we komen goed overeen met de buren en ook zij hebben huisdieren.” Spiessens legt nu klacht neer tegen onbekenden bij de politie. “De vorige keren heb ik het gelaten, omdat we dachten dat het misschien om onkruidverdelger ging. Maar dat wordt in de winter niet gebruikt. Het gaat dus duidelijk om vergif. Waarschijnlijk een soort zenuwgif dat men in eten mengt en dan ergens zet.”

Nog andere feiten

Burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) is niet op de hoogte van de huidige situatie. “Maar er zijn wel gelijkaardige feiten bekend in Oudenburg zelf”, aldus Dumarey. “Die problemen begonnen 2 jaar geleden door een burenruzie en die ruzie is nog steeds niet opgelost. Of er misschien een duivenmelker of een vinkenier voor iets kan tussen zitten? “Dat kan ik niet bevestigen”, eindigt Dumarey. 

Alfa-Chloralose

De behandelende dierenarts vermoedt dat de katten het slachtoffer werden van zenuwgif. “2 poezen kwamen begin oktober binnen en 1 in november. De vierde op de wachtdienst woensdagavond. Typische verschijnselen zijn beven, wankel op de achterpoten en zeer gevoelig voor licht en aanraking. De behandeling is puur symptomatisch. Gelukkig hebben ze het alle 4 gehaald.” Nog volgens de dierenarts is de oorzaak een zenuwgif zoals onkruidverdelger of rattenvergif. “De kans dat er in deze periode onkruidverdelger wordt gebruikt is eerder klein. Daarom vermoed ik dat het om een nieuwe generatie rattenvergif gaat, zoals Alfa-Chloralose.”

De stof mag alleen worden gebruikt in afgesloten dozen zodat dieren of mensen er niet bij kunnen. “Het is niet ongevaarlijk voor mensen”, vult de dierenarts aan. “Alfa-Chloralose is gewichtsonafhankelijk en lokt bij mensen dezelfde symptomen uit. Maar wat de lethale dosis is dat weet ik niet.” 

Meest gelezen