Russian Defense Ministry Press Service

Russische en andere buitenlandse troepen beginnen aan terugtocht uit Kazachstan

De buitenlandse troepen onder leiding van Rusland zullen binnen de 10 dagen Kazachstan verlaten. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. "De vredesoperatie is voorbij, de taken zijn volbracht."

Vanaf vandaag komen de politieke en maatschappelijk belangrijke locaties die de buitenlandse troepen bewaakten, opnieuw onder controle van de Kazachse veiligheidsdiensten, zo maakte het Russische ministerie van Defensie bekend.

En dan beginnen de buitenlandse troepen met de terugtrekking. Binnen de 10 dagen zouden ze Kazachstan verlaten moeten hebben. "De vredesoperatie is afgelopen. ... De taken zijn volbracht", liet de Russische bevelhebber van de buitenlandse troepen verstaan.

De meer dan 2.000 buitenlandse soldaten, voornamelijk uit Rusland, maar ook uit Wit-Rusland en Armenië, kwamen vorige week op vraag van de Kazachse president Tokajev in Kazachstan aan om het volksprotest in de kiem te smoren.

Volgens Tokajev maakten gewapende militanten toen van het volksprotest tegen de hogere brandstofprijzen misbruik om een staatsgreep te plegen. Dankzij de hulp van de vooral Russische militairen is die afgewend, aldus Tokajev.

Tokajev sprak toen ook over "buitenlandse inmenging", een voorwaarde om de buitenlandse troepen het land binnen te laten, in het kader van het Collectieve Veiligheidsverdrag, een Centraal-Aziatisch militair samenwerkingsverband.

Bij het volksprotest kwamen meer dan 160 demonstranten om het leven. Meer dan 12.000 mensen zijn intussen gearresteeerd.

Meest gelezen