Archieffoto: Oekraïense militairen aan de frontlinie in het oosten van het land.
AFP or licensors

Diplomatiek overleg over Oekraïne levert weinig op: "Westen moet zich voorbereiden op mogelijk escalerende spanningen"

Een week van diplomatiek overleg tussen het Westen en Rusland over de situatie in Oekraïne heeft weinig tot niets opgeleverd. Ook het laatste gesprek in de rij, een onderhandeling binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), heeft geen doorbraak opgeleverd. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE moet het Westen zich voorbereiden op escalerende spanningen met Rusland. 

Vandaag vond in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een laatste gespreksronde plaats, deze keer binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het was in die hoedanigheid de eerste keer deze week dat ook Oekraïne zelf bij de gesprekken betrokken werd.

Oekraïne is al maandenlang bezorgd omdat Rusland aan de grens tienduizenden soldaten heeft verzameld. Rusland heeft de spanning daar opgevoerd omdat het zich naar eigen zeggen bedreigd voelt door de NAVO, die de voorbije jaren steeds naar het oosten is uitgebreid. Het Westen heeft het daarentegen over Russische dreiging en vreest dat Rusland Oekraïne wil binnenvallen.

Maar hoewel alle partijen het erover eens zijn dat er de voorbije week veel en rechtuit is gesproken, uit de gesprekken is gebleken dat het Westen niet wil ingaan op de vraag van Rusland dat de NAVO niet verder naar het oosten zal uitbreiden. Vandaag heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken trouwens herhaald "dat de deur van de NAVO openstaat voor nieuwe leden".

De spanningen lopen hoog op tussen het Westen en Rusland, bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Niet succesvol"

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde de gesprekken eerder vandaag dan ook "niet succesvol", omdat er onenigheid was over voor Rusland "fundamentele zaken". 

De belangrijkste Russische onderhandelaar, viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov, zegt dat Rusland op dit moment geen reden ziet om de komende dagen voort te praten. 

De VS zegt "het pad van dialoog en de-escalatie te verkiezen". Maar na afloop van de laatste gespreksronde zei de Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE ook "dat de situatie zeer ernstig dient te worden genomen". "Het Westen moet voorbereid zijn op een mogelijke escalatie van spanningen met Rusland. Op dit moment kijken we aan tegen een crisis in de Europese veiligheid. De oorlogstrom klinkt luid, en de retoriek wordt scherp." 

De gesprekken binnen de OVSE, vandaag in Wenen, waren de laatste van een week diplomatiek overleg over de situatie in Oekraïne. De voorbije week voerden het Westen (voornamelijk de Verenigde Staten) en Rusland gesprekken op verschillende fronten. Maandag spraken de viceministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland met elkaar. Woensdag was er overleg tussen de NAVO-lidstaten en Rusland. 

De OVSE benadrukte vandaag de "urgentie" om de dialoog over veiligheid in Europa nieuw leven in te blazen. "De situatie in de regio is levensgevaarlijk. Het is absoluut noodzakelijk om via diplomatieke weg een manier te vinden om de escalatie een halt toe te roepen en het vertrouwen, de transparantie en de samenwerking te herstellen", zei secretaris-generaal Helga Schmid.

Meest gelezen