Brandweerofficier Bart Gijzen op een eerdere missie in Madagaskar
Facebook: Piloten Zonder Grenzen België

Leuvense brandweerofficier vertrekt naar Madagaskar om bossen te redden

De komende drie weken vertoeft brandweerofficier Bart Gijzen niet in zijn vertrouwde kazerne in Leuven, maar op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De man gaat er samen met de organisatie "Piloten zonder Grenzen" de bossen in kaart brengen. Want die worden nu volop gekapt. Maar voor hij morgen, vrijdag kan vertrekken, moet hij... getest worden op corona.  

Om 7.40 uur vanochtend is Bart Gijzen al te horen bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. De man heeft er al een drukke ochtend opzitten met de voorbereiding van zijn humanitaire zending naar Madagaskar. "Er zijn wel een paar hindernissen te nemen voor ik kan vertrekken. Vanochtend heb ik een PCR-test laten nemen om zeker te zijn dat ik geen corona heb, en ook ter plaatse moet ik eerst voor 48 uren in quarantaine. Maar daarna kan de missie starten."

Die gaat Bart samen aan met hulporganisatie "Piloten zonder Grenzen". "We gaan al enkele jaren de strijd aan tegen de grote ontbossingen en illegale houtkap. In deze missie is het de bedoeling om samen met een piloot luchtfoto's te nemen om die ontbossing in kaart te brengen. Het is een wereldwijd probleem, maar in Madagaskar nog erger." 

Tomaatkikkers

Dat het probleem op het eiland ten Oosten van Afrika groot is, komt door de bijzondere fauna en flora. "Hier lopen veel verschillende diersoorten rond die uniek zijn voor het eiland. Het gaat dan om tomaatkikkers, kevers met een girafnek, ringstaartmaki's, en de grootste vleermuis ter wereld: de rode vleerhond. We doen er alles aan om die populatie zo goed mogelijk te behouden."

Morgen vrijdag vertrekt Bart voor drie weken naar Madagaskar. Het gesprek op Radio 2 Vlaams-Brabant kan je hieronder beluisteren:

Meest gelezen