"Man in de mist" van Het Nieuwstedelijk eindelijk in première

Het stuk dateert eigenlijk al van toen de coronacrisis losbarstte en nu, begin 2022, kan het eindelijk in première. Regisseur Christophe Aussems gaat op zoek naar de mens achter een faillissement. En dat is in crisistijden nog actueler geworden dan voorheen.

Cultuur in pandemische tijden is geen eenvoudige zaak. "Man in de mist" heeft al een hele geschiedenis, zonder dat het stuk al te zien is geweest. De aangekondigde culturele lockdown die uiteindelijk teruggedraaid werd dreigde opnieuw roet in het eten te gooien maar uiteindelijk kan de première op zaterdag 15 januari gewoon doorgaan en dat is een hele opluchting voor regisseur Christophe Aussems: “We zijn superblij dat we kunnen spelen. We komen van een soort start stop start stop knipperlicht situatie waar je als theatermaker helemaal gek van wordt. Dus het is een hele opluchting dat we het nu echt kunnen brengen.”

Het stuk dat over een man en een dreigend faillissement gaat, heeft door de omstandigheden wel aan relevantie gewonnen. “Het is akelig actueel geworden ook al hadden we het thema al gekozen voor de coronacrisis. Maar door de crisis zitten veel ondernemers dicht bij een faillissement of zijn ze al failliet gegaan. Ik hoop met het theaterstuk de menselijke kant van zulke drama’s bespreekbaar te maken, want daar is nood aan.”

Taboe

Christophe Aussems mag dan wel in de culturele sector aan de slag zijn, de wereld van zelfstandigen en ondernemers is hem niet onbekend. “Mijn ouders hebben altijd een bloemenwinkel gehad. Zelf hebben we nooit een faillissement meegemaakt maar ik ken wel mensen die het aan de hand hebben gehad en ik merk dat er nog een taboe op rust. Durven falen is ook zo’n typische uitdrukking die makkelijk is gezegd maar in de praktijk komt er bij een faillissement ook veel menselijke ellende naar boven. Ik heb in de aanloop van het stuk veel gesproken met mensen die failliet zijn gegaan. Dan merk je dat ze zich schamen, of dat mensen in een isolement geraken omdat anderen hen niet meer vertrouwen.”

'Man in de mist' van het Nieuwstedelijk, vanaf 15 januari in de Nieuwe Zaal in Hasselt.

Meest gelezen