Aanslepende coronacrisis weegt op mentaal welzijn: "Vierde golf heeft er zwaar op ingehakt"

De aanslepende coronapandemie -en de bijhorende maatregelen- blijven zwaar doorwegen op ons mentaal welzijn. Dat blijkt uit de laatste gezondheidsenquête van Sciensano. Sinds het begin van de coronacrisis hebben nog nooit zoveel mensen aangegeven last te hebben van angst en depressieve gevoelens. "De vierde golf heeft zwaar ingehakt op wie dacht dat het ergste achter de rug was."

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Sinds het begin van de coronacrisis in 2020 neemt gezondheidsinstituut Sciensano regelmatig gezondheidsenquêtes af. Vandaag zijn de resultaten van de laatste bevraging vrijgegeven, de enquête zelf dateert al van december vorig jaar: net na de vierde golf en net voor de omikrongolf dus.

Wat mentaal welzijn betreft zijn de cijfers sinds het begin van de pandemie nog nooit zo slecht geweest. Het aantal volwassenen dat ontevreden is met hun leven is erg toegenomen van 14 procent in oktober tot 34 procent eind december. Bij jongeren tussen 18 en 29 jaar oud is het cijfer het hoogst: 37 procent geeft aan dat ze ontevreden zijn met hun leven.

28 procent van de bevraagde volwassen voelde zich ernstig eenzaam. Daarnaast lijdt 21 procent van de volwassenen aan een depressieve stoornis en kampt 24 procent met een angststoornis. Het gaat voor alle duidelijkheid om stoornissen die mensen zelf aangeven via de bevraging, niet noodzakelijk om diagnoses.

"Het gaat om de slechtste resultaten sinds het begin van de coronacrisis", zegt Stefaan Demarest van Sciensano aan VRT NWS. "Bij de vorige enquête in oktober was het mentaal welzijn iets gebeterd. Het was toen beter dan bij de vorige peilingen tijdens de coronacrisis, maar nog lang niet zo goed als voor de uitbraak van de pandemie."

Er was een gevoel dat we er bijna door waren, dan was er plots de vierde golf

Stefaan Demarest (Sciensano)

Demarest ziet vooral algemene teleurstelling als voornaamste verklaring voor de terugval. "Die vierde golf heeft zwaar ingehakt bij de bevolking, die dacht dat het ergste achter de rug was", legt hij uit. "De vaccins waren er en de situatie in de ziekenhuizen was beter. Er was een gevoel dat we er bijna door waren. Dan was er plots de vierde golf."

Op onderstaande grafiek staat de evolutie van de angst- en depressieve stoornissen (gerapporteerd met bevraging, dus niet vastgesteld met diagnose) doorheen de pandemie:

De percentages liggen erg hoog bij het begin van de pandemie in maart 2020 en beteren na de eerste golf. De stijging wordt ingezet na de tweede golf en betert na de derde, omdat toen het gevoel leefde dat het ergste achter de rug was. Na de vierde golf en met de vijfde omikrongolf in zicht, pieken de percentages opnieuw.

Hoogleraar psychologie Filip Raes (KU Leuven) praat in "Laat" over de gevolgen van onzekerheid door de coronacrisis.

Videospeler inladen...

Meest gelezen