Videospeler inladen...

Nederland wil versoepelen terwijl besmettingen records breken, viroloog Osterhaus: "Belangen afwegen" 

Er komt een einde aan de strenge, Nederlandse lockdown. Dat schrijven Nederlandse media op basis van regeringsbronnen. De niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs zouden de deuren weer mogen openen. En dat terwijl de besmettingscijfers ook bij onze noorderburen records breken. "Mensen dreigen de maatregelen nu al niet meer op te volgen", zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus. "Je moet de belangen echt tegen elkaar afwegen."

De roep om het anders te doen in deze coronacrisis klinkt overal luid, maar in Nederland misschien nog net iets luider. Onze noorderburen zitten al van voor Kerstmis in een harde lockdown, maar mogelijk komt daar verandering in. Want vanavond houdt de nieuwe regering van premier Mark Rutte voor het eerst een persconferentie over de coronamaatregelen. Met als inzet: de lockdown aanhouden of niet. 

Versoepelingen op komst

Net als bij ons lekken er voor die persconferentie al heel wat maatregelen uit. Volgens de Nederlandse media zullen de horeca en de cultuursector voorlopig nog even moeten dichtblijven. Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag wel openen, maar enkel op afspraak. Ook kappers zouden opnieuw open mogen, net als het hoger onderwijs. 

Er komen dus versoepelingen aan. Al kan wie naar de Nederlandse cijfers kijkt, daar zijn bedenkingen bij hebben. Want het aantal besmettingen breekt records, met pieken tot 33.000 per dag. 

Was de Nederlandse lockdown een maat voor niets? Viroloog Ab Osterhaus denkt van niet:

Videospeler inladen...

Lockdown was nodig

De Nederlandse lockdown is tot nu toe dan ook zinvol geweest, vindt Nederlands viroloog Ab Osterhaus. "Anders zouden we waarschijnlijk een nog groter probleem hebben", zegt hij in "Laat". De hoge besmettingscijfers zijn volgens hem voornamelijk te wijten aan het feit dat Nederland pas heel recent begonnen is met de boostervaccinatiecampagne. "We doen een inhaalslag, maar we lagen echt heel ver achter en we weten dat dat een gevaarlijke situatie is." 

Er dreigt een continuïteitsprobleem bij essentiële voorzieningen, zoals de politie, de brandweer en het openbaar vervoer

Door het hoog aantal besmettingen staat de Nederlandse gezondheidszorg ook erg onder druk. "We praten dan niet specifiek over de ziekenhuizen, maar over de hele keten: van de huisartsen tot en met de intensieve zorg", aldus Osterhaus. "Daar komt bij dat er ook een continuïteitsprobleem dreigt bij essentiële voorzieningen, zoals de politie, de brandweer en het openbaar vervoer."

Waarom kan het zinvol zijn om te versoepelen? De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus legt uit:

Videospeler inladen...

Toch begrijpt Osterhaus dat de regering wil versoepelen. "Er ontstaat burgerlijke ongehoorzaamheid, met name vanuit de winkeliers en de horeca. Mensen dreigen nu al dat ze de maatregelen niet meer gaan opvolgen. Dat is dus een moeilijke zaak. Je moet de belangen echt tegen elkaar afwegen."

Winkeliers dopen Dordrecht om tot Antwerpen: "Met actie aangeven hoe krom de regels in Nederland zijn"

Videospeler inladen...

Voeten in de klei

De nieuwe Nederlandse regering-Rutte IV zal vandaag de laatste knopen doorhakken en de nieuwe maatregelen officieel aankondigen tijdens een persconferentie. Ongetwijfeld een spannende dag voor de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66), de eerste arts in twintig jaar die de post bemant. 

Ernst Kuipers is een goede collega van me geweest. Ik denk dat hij snapt hoe het zit

"Ik denk dat het iemand is die met z'n voeten in de klei heeft gestaan en die weet waarover het gaat", aldus Osterhaus. "Het is een goede collega van me geweest, ik heb in hetzelfde ziekenhuis als hem gewerkt. In feite denk ik dat hij snapt hoe het zit."

Wie is de arts en nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66)? Viroloog Ab Osterhaus heeft nog met hem samengewerkt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen