Foto: Twitter Antoin Peeters

Nederlandse winkeliers (die nog steeds gesloten zijn door lockdown in het land) dopen straten om tot "Antwerpen"

In Dordrecht in Nederland zijn verschillende straatnaamborden overplakt met nieuwe borden waarop "Antwerpen" staat. Het gaat om een actie van de winkeliers. Ze willen op een ludieke manier aanklagen dat hun winkels gesloten zijn door corona, en dat veel Nederlanders daarom naar Antwerpen trekken. Vanaf zaterdag mogen niet-essentiële winkels weer klanten op afspraak ontvangen.

De Nederlandse stad Dordrecht is de voorbije dagen even omgetoverd tot Antwerpen. Wie in de straten rondloopt, ziet alleen nog maar straatnaamborden die "Antwerpen" zeggen. "Want daar mogen de winkels wel open", klinkt het bij de handelaars. Het gaat om een ludieke actie, want de winkels gaan er nog niet echt open. 

"Het gaat vooral om het statement. We roepen zeker niet op om illegaal open te gaan, want we willen dat het volgens de wet gaat. Maar we willen wel aanzetten tot nadenken", zegt Arien Van Pelt van de winkeliersvereniging. De keuze van de handelaars om Antwerpen op de borden te zetten, is daarbij niet toevallig.  

Het was best lastig om te zien dat het zo druk was in Antwerpen terwijl de winkels hier gesloten zijn

Arien Van Pelt, voorzitter ondernemersvereniging in Dordrecht

"We zagen dat het heel druk was in Antwerpen en we horen van veel mensen hier dat ze er gaan winkelen. Het is best lastig om te zien dat zoiets 40 kilometer verderop wel gewoon kan. Dat willen we aan de kaak stellen", zegt Van Pelt.

Intussen vond er in Nederland vandaag ook een veiligheidsoverleg plaats. De winkeliers hoopten met deze actie een duidelijk signaal te geven, en dat lijkt gelukt te zijn. Vanaf zaterdag kunnen Nederlanders weer op afspraak in niet-essentiële winkels terecht. De borden worden stilaan ook weer weggehaald. 

Meest gelezen