NVE

Omikron laat zich voelen in woonzorgcentra: inzet van gepensioneerden, vrijwilligers én militairen 

De omikronvariant van het coronavirus dringt nu ook steeds meer binnen in de Vlaamse woonzorgcentra. Er zijn 66 woonzorgcentra met minstens twee besmettingen, in 29 ervan zijn er grote uitbraken, dat is een verdubbeling in vergelijking met vorige week. Besmette bewoners hebben vooral verkoudheden, er zijn weinig of geen ziekenhuisopnames. Maar de uitval van het personeel heeft gevolgen voor de werking.  

Omikron heerst, rukt op en woekert, zowel in de samenleving als in de woonzorgcentra. "Tijdens de kerstdagen zijn de mensen niet voorzichtig genoeg geweest, dat zie je nu aan het aantal besmettingen", zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder bij Vlozo, de koepelvereniging van private WZC's. "Maar gelukkig valt het ziektebeeld van de besmetten mee. Vooral verkoudheden zijn het, soms zelfs zware verkoudheden, maar weinig of geen ziekenhuisopnames. Dat is het positieve."

"Maar zowat 6 procent van het personeel is op dit moment uitgeschakeld. Dat is veel, té veel om de vlotte werking te verzekeren. In WZC's moet je er 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 staan. En dat komt in het gedrang. Dus moeten we rekenen op heel wat andere mensen nu." 

Rekenen op militairen: een klein aantal al bij al, maar ze zijn er wel

Johan Staes, VLOZO

Wie springt bij? Mensen van diverse pluimage: "We rekenen in de eerste plaats op de gezonde personeelsleden om overuren te kloppen en de werking te ondersteunen. Maar ik weet ook dat sommige van mijn WZC's werken met net gepensioneerde personeelsleden die zijn teruggeroepen. Of ze trommelen zelfstandige  verplegers op, of verplegend personeel ad interim. Mantelzorgers ook. Vrijwilligers. En als dat allemaal niet volstaat, kunnen we nog altijd rekenen op een medische én logistieke component van het leger. Dat zijn er weinig, een beperkt aantal militairen al bij al, maar ze zijn er wel."

Volgens Het Laatste Nieuws zijn al 24 militairen ingezet de voorbije dagen, in WZC's in onder meer Brugge, De Pinte, Boechout en Hooglede. Die militairen helpen dan met de maaltijden en vervoeren bewoners. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke bevestigt: "Inderdaad, er zijn militairen aan het werk, maar dat is een beperkte groep. Niet de eerste keer trouwens dat dat gebeurt, ook tijdens de vorige besmettingsgolven konden we rekenen op de medewerking van Defensie."

Overheid moet FFP2-maskers en zelftests aankopen en aan WZC's schenken

Johan Staes, VLOZO

Staes vraagt de overheid om extra steun en extra materiaal in de strijd tegen het virus. "Ik ben ervan overtuigd dat de FFP2-maskers veel doeltreffender zijn dan de gewone chirurgische maskers. Maar die zijn ook duur. In de apotheek kosten die 3 euro, als de overheid een miljoenenbestelling zou doen, kan die prijs zakken. Ik wil het sowieso niet laten doorrekenen naar de bewoners of de personeelsleden. Ook vraag ik om extra zelftests én om extra ventilatiemateriaal. Maar het kabinet van minister Beke leek niet direct enthousiast."

Volgens minister Beke is er wel degelijk al ingegrepen en geholpen: "Er is bij de vorige golven al geld én dus materiaal voorzien om de WZC's te helpen. Dan spreek ik over die maskers, over antigentesten, over middelen om de ventilatie te verbeteren." En Beke herhaalt: "De vroege derde prik heeft de bewoners van de WZC's behoed voor erger, waardoor het aantal extra ziekenhuisopnames best meevalt. Ik kan nu alleen maar hopen voor iedereen dat de pandemie langzaam maar zeker normaliseert."

"Het aantal besmettingen in de woonzorgcentra stijgt wel, maar de vaccins houden vrij goed stand. Voorlopig valt het mee": bekijk het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in onze VRT NWS Live.

Videospeler inladen...

Meest gelezen