James Arthur Photography

Oorzaak mysterieuze pieptoon in Mariekerke eindelijk gevonden: "Een verkeerd afgestelde gasketel"

Na maandenlang zoeken is de oorzaak van de mysterieuze pieptoon in Mariekerke, bij Bornem, eindelijk gevonden. Het zou gaan om een gasketel die verkeerd was afgesteld. "Een installateur herkende uiteindelijk het geluid", vertelt burgemeester Kristof Joos op Radio 2 Antwerpen.

De inwoners van Mariekerke kunnen eindelijk weer opgelucht ademhalen, want de vervelende pieptoon die hen al maandenlang bezighield, zou verdwenen moeten zijn. Maandenlang hield het vreemde geluid hen al bezig, want het was op verschillende plaatsen te horen en ook op verschillende tijdstippen. Niemand wist wat de oorzaak was. 

Eerder deze week legde de burgemeester de situatie nog uit op Radio 2 Antwerpen, waarna een tal van nieuwe suggesties binnenstroomden. Uiteindelijk was het een installateur van gasketels die het geluid herkende. 

"Het is dus minder spectaculair dan gedacht, jammer genoeg. Sommigen dachten dat het om een boomkikker of speciale soort uil ging, maar het blijkt om een gasketel te gaan. Die was na de switch van arm naar rijk gas nog niet correct afgesteld, waardoor het die toon genereerde. Via de schouw verspreidde het geluid zich over de buurt", vertelt burgemeester Kristof Joos (N-VA). 

Het is jammer genoeg minder spectaculair dan gedacht. Het is geen boomkikker of speciale soort uil

Burgemeester Kristof Joos (N-VA)

Aan een defecte gasketel werd eerder al gedacht, maar dat liep toen uit op een dood spoor. "Maar in de omgeving was er dan blijkbaar nog een gasketel die dat geluid produceerde. Intussen is de installateur daar gisteren langsgekomen om het probleem te verhelpen", gaat Joos verder. "De buurtbewoners lieten me weten dat ze goed zouden luisteren of ze de pieptoon nog zouden horen. Voorlopig hebben zij nog niets laten weten."

Het valt dus nog even af te wachten of de pieptoon volledig verdwenen is, maar zo ziet het er alvast wel naar uit. 

Meest gelezen