Shutterstock

20 oproepen per dag bij Natuurhulpcentrum Oudsbergen door overlast steenmarters

Het Natuurhulpcentrum Oudsbergen meldt een piek van steenmarters. Ze krijgen tot 20 meldingen per dag en het marterteam moet elke dag uitrukken. De diertjes zoeken in deze periode vooral een warme slaapplek en vinden die vaak tussen de isolatie op zolders. "Beter voorkomen dan genezen, dus alle gaten groter dan 4 cm best dichtmaken", luidt de tip. 

Elk jaar krijgt het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen duizenden vragen rond steenmarters, ook in deze koudere winterperiode. "Nu het kouder is gaan ze op zoek naar warmere plekken, bijvoorbeeld op zolder tussen het isolatiemateriaal", vertelt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen. "Ze slapen overdag, maar als ze dan 's nachts vertrekken en toekomen, zorgen ze voor geluidsoverlast." 

De steenmarter maakt van de zolder echt zijn thuis en laat er dus ook uitwerpselen achter, wat dan weer zorgt voor geurhinder. "Gek genoeg bijten ze wel geen kabeltjes stuk op zolder. Steenmarters zijn gekend om de ravage die ze soms in auto's aanrichten, maar nu blijven ze vooral rustig op zolder", aldus Thoelen. 

Beter voorkomen dan genezen

Van de 20 oproepen die het Natuurhulpcentrum krijgt, kunnen ze 90 procent telefonisch verder helpen. "We raden de mensen aan vooral de gaten te dichten die groter zijn dan 4 cm, want daar kan het diertje al door." De meeste mensen kunnen daar zelf mee aan de slag, maar voor mensen wiens zolder moeilijk bereikbaar is of slecht te been zijn, komt er een marterteam ter plekke. 

"Niet overal is het mogelijk om die gaten te dichten, dus dan moeten we de woonplaats van de steenmarter zo onaantrekkelijk mogelijk maken, zodat ze zelfs schrik hebben", benadrukt Thoelen. "Dat doen we door ultrasone toestellen of speciale geurstoffen te plaatsen. Het is wel belangrijk dat die op een efficiënte manier gebruikt worden en dat de juiste toestellen daarvoor aangekocht worden, want veel toestellen zijn eigenlijk niet geschikt." Voor meer informatie kan je altijd de website van het Natuurhulpcentrum Oudsbergen raadplegen. 

Meest gelezen