MICHAL STANCZYK / CYFRASPORT

Eénbenige voetballer uit Geraardsbergen wint Gouden Schoen voor "Comeback van het jaar"

Voetballer Pieter Agneessens (26) uit Geraardsbergen heeft de Gouden Schoen gewonnen in de categorie "Comeback van het jaar". De man speelt bij de Red Flamingo's, een voetbalclub met spelers met 1 been. Agneessens verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk en dat was het been waar hij het gemakkelijkste mee kon voetballen. "Ik heb opnieuw moeten leren voetballen met mijn linkerbeen."

De Gouden Schoen gaat dit jaar naar Paul Onuachu van Racing Genk. Maar er waren ook nog andere prijzen die uitgereikt werden. De allereerste Gouden Schoen in de categorie "Comeback van het jaar" was voor Pieter Agneessens uit Geraardsbergen. Hij voetbalt bij de nationale voetbalploeg The Red Flamingo's, dat is een ploeg met spelers met 1 been die naar het EK Voetbal gingen. "Ik was enorm verrast", zegt hij.

Foto via Yves Guillemyn

Motorongeluk

Agneessens verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk. Op een gegeven moment zag hij een bericht in een Facebookgroep voor mensen met een amputatie voor het opstarten van een voetbalploeg. Hij las het, reageerder en de rest is geschiedenis: "Ik heb erop gereageerd omdat ik het beu was om stil te zitten. En ik dacht: ik zie wel waar ik uit kom."

Ik was het beu om stil te zitten, en ik dacht: ik zie wel waar ik uitkom
Pieter Agneessens

De ploeg bestaat uit spelers die allemaal 1 been hebben. "En onze keepers hebben bijvoorbeeld maar 1 arm of ze hebben een beperking aan hun arm", vertelt Agneessens. Hij zelf was altijd al een sportief iemand: "Als klein kind ging ik al voetballen en zwemmen, en later ook boksen, lopen en fitnessen. Ik was altijd met sport bezig."

Voetballen met 2 krukken

Terug beginnen te sporten na een amputatie is niet zo evident. En voetballen met 1 been betekent sporten met 2 krukken, legt hij uit: "Dat is een leerproces waar je door moet. Vroeger kon ik nog geen 200 meter stappen met krukken. Dat is heel belastend voor de schouders. Maar in de ploeg leerde ik erop trainen: nu doen we soms trainingen van 5 kilometer."

Het voetballen met 2 krukken was een leerproces waar ik door moest
Pieter Agneessens

Een bijkomende moeilijkheid voor de sporter was dan nog dat hij zijn rechterbeen verloor bij het ongeluk. Hij was vroeger altijd rechtvoetig in de voetbal. Maar waar een wil is een weg: "Dat gaat nu ook al veel beter", zegt hij tevreden. 

De ploeg The Red Flamingos-Pieter Agneessens 3e van links onderaan
MICHAL STANCZYK / CYFRASPORT

Comeback met ups en downs

Ondertussen is het 7 jaar geleden dat zijn been geamputeerd werd. "Het heeft een tijd geduurd voor ik terugkwam. Ik behaalde ondertussen mijn rijbewijs, leerde terug met de motor rijden en herbegon mijn studies. Ik begon mijn terugkomst met goede moed, maar dat was niet altijd gemakkelijk. Soms ging het, en soms niet. Het was met ups en downs."

Ik hoop dat ik nog mensen kan inspireren om de stap te zetten om te voetballen
Pieter Agneessens

De Gouden Schoen betekent toch een duwtje in de rug, zegt hij: "Maar vooral dat er appreciatie is voor onze sport. Ik hoop dat we nog mensen zoals mij kunnen inspireren om de stap te zetten om te komen voetballen bij ons." 

Nieuwe spelers zijn altijd welkom bij de ploeg: mannen, vrouwen of personen die zich anders identificeren. Alle informatie is te vinden op de website van organisator Amp Football Belgium vzw via www.ampfootballbelgium.com.

kasto80

Meest gelezen