Radio 2

Sint-Laureins herstelt historisch kruis uit 18e eeuw

In Sint-Laureins is het zogenoemde Peetjes Kruis gerestaureerd. Dat is een klein, stenen kruis uit het midden van de 18e eeuw. Het werd geplaatst op de plek waar toen de kerkmeester - een man met serieus wat aanzien in het dorp - in de gracht belandde en verdronk.

Sint-Laureins is trots op de restauratie van het 18e eeuwse Peetjes Kruis. Voor inwoners van de kleine poldergemeente is het niet zomaar een klein, stenen kruis dat op een veld staat. "Het kruis heeft een symbolische waarde", zegt archivaris Paul de Vendt.  "Het is een aandenken aan kerkmeester Jan Vereecke die hier stierf. Hij was goed gekend in de streek."

(Lees verder onder de foto)

"Peetje" was de bijnaam van kerkmeester Jan Vereecke die rond 1690 naar Sint-Laureins verhuisde. "Hij heeft veel belangrijke dingen gedaan voor onze gemeente", gaat de archivaris verder. "Hij zorgde voor de inboedel en het onderhoud van de kerk, maar ook dat er geld binnenkwam."

Mysterieus overlijden

"Na een vergadering van het kerkbestuur belandde de kerkmeester in de gracht", gaat de Vendt verder. "Mogelijks kreeg hij iets aan zijn hart. Of was hij gewoon moe of lichtjes dronken? Het blijft een mysterie."

Het kruis werd geplaatst op de onheilsplek, maar de datum 1743 op het kruis klopt niet, zegt de archivaris. "De kerkmeester is eigenlijk overleden in 1742, maar het kruis is daar pas enkele jaren na zijn overlijden gezet. En vermoedelijk heeft de steenkapper zich daardoor vergist."

Meest gelezen