Wifi met baasje Tom en een groep enthousiaste studenten

KdG nodigt "knuffelhonden" uit om studenten te helpen ontstressen: "Mijn examen zal veel beter gaan nu"

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen liet vanmorgen "knuffelhonden" komen naar alle campussen. De bedoeling was om de studenten in deze drukke blok- en examenperiode wat afleiding en ontspanning te bieden. KdG wil in de toekomst ook vaste campushonden op elke campus. 

De baasjes van de honden zijn vrijwilligers bij de vzw AAP, wat staat voor Animal Assisted Projects. Die brengen mensen en dieren samen om het welzijn van allebei te vergroten. "Wij willen de kracht van een dier inzetten om impact te hebben op de maatschappij," zegt Joke Decru. "Wij verbinden mensen en dieren en dat geeft heel veel vreugde en blijdschap."

De positieve impact is ook wetenschappelijk bewezen, zegt ze. "Als je contact met een dier leuk vindt, dan komen er stoffen vrij in je hersenen. Je ziet dat ook als je hier rondkijkt, aan al die lachende gezichten en "ooh's" en "aah's". Studenten komen ons ook vertellen dat ze speciaal gekomen zijn en het heel fijn vinden." 

Beluister hier het verslag op Radio 2 Antwerpen:

Ik merkte al eerder dat hij mensen blij maakt en het belangrijkste is dat hij dat ook leuk vindt

Tom, baasje van Wifi

"Mijn stress is helemaal weg, dit is superleuk!", lacht een studente die volop aan het knuffelen is met een golden retriever. "Kijk nu eens hoe mooi en hoe braaf die is. Hij heet Wifi!". Tom, het baasje van Wifi, deed voor de eerste keer mee met AAP vzw. "Ik wou het eens proberen, omdat ik al eerder merkte dat hij mensen blij maakt. Het is heel leuk om te zien en het belangrijkste is dat hij dat ook leuk vindt."

"Ik heb straks nog een examen en de stress is nu toch wat gezakt, waardoor ik denk dat het wel beter gaat gaan, ja", klinkt het wat verder.  Nog een andere student ligt dan weer languit op de grond met een grote Europese herder bovenop zich. "Dat zijn zalige beesten. Ik heb zelf ook een hond thuis en ben er ook mee opgegroeid. Als je met een probleem zit, helpen ze om je gedachten te verzetten." 

We zoeken een vaste vrijwilliger met hond per campus. Een campushond dus.

Marnicq Mengels, KdG

Het lijkt dus een geslaagde ochtend voor studenten én honden. KdG wil graag in de toekomst vaste campushonden op geregelde tijdstippen langs laten komen, zegt initiatiefnemer Marnicq Mengels. "We zoeken samen met AAP naar een vaste vrijwilliger met hond per campus. Die zou dan het hele jaar door op bepaalde tijdstippen kunnen langskomen. Een echte campushond dus."

Maar er is ook gedacht aan wie niet zo'n fan is van honden. "We laten ze speciaal naar deze grote onthaalruimte komen, zodat iedereen ze zonder problemen kan ontwijken. De honden blijven ook aan de leiband bij hun baasjes. We hebben ook aan de poetsploeg gevraagd om wat extra aandacht te geven aan de hal straks, zodat mensen met allergieën niet te veel last hebben. Daarom laten we ze dus niet in een leslokaal bijvoorbeeld." 

Meest gelezen