Archieffoto
Jonas Roosens

Tunnels onder Antwerpse Leien al meer dan 80 keer afgesloten, Vlaams Belang reageert: "Gebrekkige signalisatie"

De tunnels op de Antwerpse Leien, onder het Operaplein, moesten op anderhalf jaar tijd al meer dan 80 keer afgesloten worden. Keer op keer rijden te hoge voertuigen zich er vast. Volgens oppositiepartij Vlaams Belang moet de signalisatie aan de tunnel veel beter.

Op 20 mei 2020 gingen de Jos en Jeanne Brabantstunnel op de Antwerpse Leien open. Na amper 5 minuten reed een te hoge vrachtwagen zich al vast. Dat gebeurde sindsdien meer dan 80 keer. Vaak wordt ook de waterleiding van de blusinstallatie geraakt en beschadigd. 

Volgens het kabinet van schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is er intussen alles aan gedaan om zulke incidenten te voorkomen. Er hangt een zware dwarsbalk op de maximale hoogte en er staan verschillende waarschuwingsborden. 

Ik ben er al vaak doorgereden en ik moet toch zelf ook zeer goed kijken om te zien of ik er met mijn voertuig al dan niet doorkan

Sam Van Rooy (Vlaams Belang), gemeenteraad Antwerpen

Maar volgens Vlaams Belang is er wel degelijk nog meer mogelijk. "Die signalisatie moet veel beter", zegt Sam Van Rooy, fractieleider van Vlaams Belang in de gemeenteraad. "Ik ben er al vaak doorgereden - daarnet nog - en ik moet zelf toch ook zeer goed kijken om te zien of er ik met mijn voertuig al dan niet doorkan. Misschien moeten er bijvoorbeeld knipperlichten bij? Anders zal dit probleem blijven duren." De partij zal dit ook aankaarten op de gemeenteraad.

Wanneer een te hoog voertuig zich vastrijdt, betekent dat vaak niet alleen verkeershinder, maar ook schade. "Blijkbaar is er toch ook een probleem met het systeem van waterleidingen, de sprinklers, die veel te snel kapot blijken te gaan. Daardoor moeten de tunnels vaak ook zeer lang afgesloten worden. Daar zal ik de schepen kritisch over bevragen."

Hoeveel de herstellingen al gekost hebben, kan het kabinet niet zeggen. De kosten worden wel gerecupereerd via de de verzekeraar van de chauffeurs. 

Meest gelezen