Copyright varkensboer Kenny Van Marcke

De varkens van boer Kenny uit Wortegem-Petegem bevallen op de tonen van ... Radio 2

Bij varkensboer Kenny Van Marcke uit Wortegem-Petegem staat in de stallen altijd Radio 2 op. "De varkens worden daar rustig van", vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Niet alleen mensen houden dus van muziek, maar dieren ook. Van huisdieren zoals van honden of poezen is dat misschien alom geweten. Maar ook in de varkens -en andere dierensectoren waar je het niet meteen van zou verwachten, speelt de radio een hoofdrol. 

"In de kraamstallen van de varkens staat Radio 2 7 dagen op 7, dag en nacht aan," steekt Kenny van wal. Volgens hem zorgen de zachte muziek en de stemmen ervoor dat de dieren rustig worden. "Op die manier zijn ze menselijke stemmen gewoon. Daardoor kunnen wij ongestoord binnenkomen, of schrikken ze niet als wij babbelen," legt hij uit aan Radio 2:

Van andere radiozenders zijn ze geen fan. "In het begin hadden we bijvoorbeeld MNM opgezet. Toen we op een dag 's avonds binnenkwamen, was het net AC/DC op de radio. Daar werden ze niet echt rustig van," lacht Kenny.

AC/DC is te stevig voor de zeugen en biggetjes

Varkensboer Kenny, Wortegem-Petegem

De radio wordt overal in de stallen aangezet, maar vooral in de kraamstallen werkt het luisteren naar radio wel heel goed. "De varkens bevallen hier altijd met Radio 2 op de achtergrond," zegt de varkensboer uit Wortegem-Petegem. 

Een pas geboren biggetje bij varkensboer Kenny.

14 radiotoestellen, 36 varkentjes per radio

"Momenteel zijn er 4 zeugen aan het bevallen. Elke zeug krijgt 16 tot 17 biggetjes." Die biggetjes groeien dus op met Radio 2. "In de verschillende stallen staan er aparte radiotoestellen. In totaal 14 radiotoestelletjes, per radio luisteren er 36 zeugen," zegt Kenny. 

Ook in de paardensector

Maar ook andere dieren reageren op muziek, en blijkbaar is dat zelfs algemeen bekend in de paardensector. Laurence uit Kluisbergen heeft paardenstallen en daar staat de radio dag en nacht op: "De paarden worden daar rustig van, zeker overdag in de winter wanneer ze veel op stal staan", zegt ze. 

In de paardensector is het algemeen bekend dat muziek opgezet wordt in de stallen
Laurence uit Kluisbergen

En huisdieren genieten ook al eens van een melodietje. Eddy uit Zwijnaarde heeft een poes die komt luisteren als hij speelt op zijn keyboard. Het dier ligt altijd op een stoeltje voor de man. "Hij komt dan knipogen om te tonen dat hij tevreden is dat ik muziek speel. Als ik 'Blueberry Hill' van Fats Domino speelde ronkt hij zelfs."

"Hij komt met zijn pootjes op de toetsen staan omdat ik verder moet doen"

Radio2-luisteraar Eddy uit Zwijnaarde

"Op een bepaald moment stopte ik met spelen en miauwde hij om te zeggen dat ik verder moest doen. Het is zelfs al een paar keer gebeurd dat hij van zijn stoel kwam en met zijn pootjes op de toetsen stond om mij aan te sporen verder te doen. Als ik dat dan deed, ging hij terug op zijn stoeltje liggen."

Pasgeboren biggetjes.

Meest gelezen