Verkoper cannabisolie krijgt schadevergoeding van 90.000 euro nadat olie in beslag was genomen door politie

De Belgische staat moet een verkoper van legale cannabis een schadevergoeding betalen van meer dan 90.000 euro. De cannabisolie was in beslag genomen voor analyse, maar slecht bewaard waardoor ze nadien niet meer verkoopbaar was.

"In oktober 2018 nam de politie meer dan 6 kilogram cannabis in beslag in de opslagplaats van mijn cliënt”, zegt advocaat Hamid El Abouti. “De man baat een winkel uit in het centrum van Brussel waar hij cannabidiol, beter gekend als CBD-olie, verkoopt. “De goederen werden in beslag genomen omdat voorbijgangers een sterke cannabisgeur hadden opgemerkt aan de opslagplaats. Bij een huiszoeking werden dertien zakjes met in totaal 6,837 kilogram cannabis meegenomen. Uit elk zakje werd een staal genomen om te analyseren. Mijn cliënt heeft zich daar niet tegen verzet, maar vroeg wel om zijn materiaal zo snel mogelijk terug te krijgen.”

Drugs slecht bewaard door politie

Zes maanden later kreeg de winkelier de melding dat hij de in beslag genomen goederen mocht ophalen, maar bij aankomst bij de politie bleek dat ze slecht waren bewaard. De man weigerde de cannabis terug mee te nemen, omdat die onverkoopbaar was. Het parket beval vervolgens de vernieling van de cannabisolie, maar de winkelier nam een advocaat in de arm om zijn geleden schade te laten vergoeden. 

De zaak kwam eind vorig jaar voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, die de Belgische staat veroordeelde tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 90.000 euro. Volgens de rechtbank staat het vast dat de politie een fout heeft gemaakt door de olie niet correct te bewaren. Voor elke gram die de winkelier daardoor verloor, krijgt hij nu 12,50 euro. Naast die 85.462,50 euro krijgt de man ook nog een bijkomende schadevergoeding van 5.000 euro. 

Meest gelezen