Archief VRT NWS

Inwoners Laakdal debatteren over vuurwerk: "Verbod lokte net extra vuurwerk uit"

In Laakdal hebben inwoners een debat gevoerd over vuurwerk, nadat er heel wat kritiek kwam op het vuurwerk tijdens oudejaarsnacht. Alle deelnemers zijn het er over eens dat het vuurwerkverbod toen net meer vuurwerk heeft uitgelokt dan anders. Uiteindelijk kwam er ook een gezamenlijk voorstel: "Op centrale plaatsen moet vuurwerk wel kunnen", concludeert voorzitter Stein Voet (CD&V).

In Laakdal vond er gisteravond een debat plaats met de inwoners over vuurwerk, want daar was de voorbije weken heel wat om te doen. Tijdens de nacht van oud op nieuw was er opvallend meer vuurwerk dan de vorige jaren, terwijl er net dit jaar een verbod was ingevoerd. Het regende daarna kritiek op sociale media. Bestuurspartij CD&V organiseerde daarom een digitaal debat.

Vuurwerkafstekers moeten rekening houden met paardenliefhebbers, maar op een centrale plaats moet vuurwerk kunnen

Tijdens het debat bleek al snel dat alle deelnemers het er over eens waren dat het vuurwerkverbod net meer vuurwerk dan anders had uitgelokt. "Er waren voor- en tegenstanders aanwezig en die hebben elkaar eigenlijk vrij snel gevonden in een overeenkomst. Het voorstel is  dat mensen die vuurwerk afsteken, rekening moeten houden met paardenliefhebbers, maar dat er gerust gezocht kan worden naar centrale plaatsen per deeldorp om daar vuurwerk af te steken", vertelt voorzitter Stein Voet (CD&V).  

Burgemeester Tine Gielis (CD&V) nam ook deel aan het debat en gaat nu bekijken wat er mogelijk is. "Ze moet dat nog bespreken met haar collega's bij de politiezone, maar ik voel zeker aan dat er mogelijkheden zijn", besluit Voet.

Meest gelezen