Na commotie in Eén-serie "Thuis": waarom je altijd je naam op een Lotto-formulier moet schrijven

Eén van de verhaallijnen in de Eén-serie "Thuis" zorgt voor beroering. Personage Sam en haar dochter Hannah doen een gelukkige vondst na de feestdagen. Ze vinden een winnend kraslotje van maar liefst 8.000 euro. Sam wil het binnenbrengen bij de Nationale Loterij, maar mag dat zomaar als het niet van haar is? De Inspecteur op Radio 2 zocht het uit.

Het zijn Eddy en Angèle die hun lotje op oudejaarsavond verloren. Een lotje dat achteraf 8.000 euro waard blijkt te zijn en in de handen van Sam terechtkomt. De vraag waarmee de kijkers dan zitten: wie heeft recht op het geld? 

En Thuis zou Thuis niet zijn als het daarbij zou blijven, want Pips, de hond van Sam en Tim, verscheurt het lotje nadat het gekrast is. Kan je de winst dan nog wel innen? Veel vragen, waar Joke Vermoere van de Nationale Loterij de antwoorden op kent.  

Wie is de eigenaar van een kraslot?

Degene die een winnend kraslot vindt en in zijn bezit heeft, mag het geld innen. De Nationale Loterij controleert niet wie het lotje ooit gekocht heeft.

"Wij betalen winsten uit aan de houder van het winnend biljet. Wij kunnen niet weten van wie dat eigenlijk is", zo vertelt Vermoere. "Er is geen enkele manier om te bewijzen dat een kraslot van jou is. Je kan ook niet bewijzen dat je het verloren bent. Het is zoals een bankbiljet vinden op straat. Wie zich aandient met een winnend kraslot, die krijgt het geld."

Let wel! In 'Thuis' krast Hannah het lotje. Dat is geen goed idee, want Hannah is minderjarig. "Minderjarigen mogen niet meekrassen. Je mag pas spelen en krassen als je 18 jaar bent", zegt Vermoere. 

Beluister hier het gesprek in "De inspecteur" op Radio 2:

Hoe zit dat bij een Lotto-formulier?

Bij een Lotto-formulier liggen de regels anders. Daar kan je je naam op de achterkant schrijven. "Weinig mensen doen dat, maar het kan wel", vertelt Vermoere.

De Nationale Loterij controleert de naam als je het binnenbrengt. "Je moet sowieso je identiteitsdocumenten afgeven als je een grote winst komt innen. We vergelijken de naam op het Lotto-formulier met die op je identiteitskaart. Als die naam niet overeenkomt, dan gaan we doorvragen. Stel dat je zegt dat de naam op het Lotto-formulier van je mama is, dan gaan we haar bellen."

Klopt je uitleg niet, dan wordt de winst niet uitbetaald. "Onze juridische dienst opent dan een dossier. We betalen niet direct uit", vertelt Vermoere. "We respecteren de uitbetalingstermijn van 20 weken. Als er na die periode geen winnaar is die zich heeft aangediend, betaalt de Nationale Loterij de vinder van het formulier. En als we een vermoeden hebben dat er fraude in het spel is, dan verwittigen we de politie en het parket." 

Als er geen naam op het formulier staat, kan eender wie het geld opeisen. "Hier is diegene die het biljet vastheeft de eigenaar en krijgt die persoon de winst uitbetaald", zegt Vermoere.

Is een beschadigd lot nog geldig?

Sam is dolgelukkig in ‘Thuis’ omdat ze 8.000 euro wint. Ze doet meteen een grote uitgave voor haar verbouwing. Nog voordat ze het lotje heeft binnengebracht bij de Loterij. Dat is niet zo slim. Want een dag later bijt de hond Pips het lotje kapot. Het ligt verscheurd in stukjes op het tapijt.

Kan Sam dat lot nog innen? Daar gelden twee regels die vergelijkbaar zijn met die voor een bankbiljet:

  • meer dan de helft van het biljet moet nog intact zijn
  • de QR-code onder de kraslaag moet heel blijven en moet nog gescand kunnen worden

Kan de QR-code niet meer gescand worden? Dan heb je pech. Dan is het niet te traceren als een winnend lot of een vervalst lot. Maar stel dat het stukje weggebeten is waarop je de gelijke symbolen kan zien die aangeven dat je gewonnen hebt maar de QR-code is wel nog intact: dan krijg je het geld.

Kan ik een Win For Life-biljet doorgeven aan de jongste?

Mensen geven vaak kraslotjes als cadeau aan elkaar. Ook hier telt de regel: wie het lotje aan het loket van de krantenwinkel of het hoofdkantoor in handen heeft, wint. De Loterij komt hier niet in tussen.

Dat geldt ook bij een Win For Life-lotje, waarbij je elke maand een bepaald bedrag krijgt je leven lang. Stel bijvoorbeeld dat je als ouder Win For Life wint. Dan is het slim om het lotje door te geven aan je jongste kind, want die kan er normaal gezien het langste van genieten.

Om het allemaal eerlijk te houden, kan je ook een verdeling vastleggen bij de notaris. Er bestaat immers zoiets als een 'schenking onder last'. Je kan bijvoorbeeld regelen dat de helft van de winst naar het andere kind gaat. Maar daarvoor moet je dus bij de notaris zijn, de Nationale Loterij komt hier niet in tussen.

Meest gelezen