Op pad in Zhengzhou om straten te desinfecteren.

Waartoe het zero-covidbeleid in China soms leidt: jonge vrouw belandt pardoes in lockdown met blind date nummertje 5

China past sinds de coronapandemie een erg strikt beleid toe: één besmetting kan leiden tot het testen van een miljoenenstad en een lockdown. Met vrij absurde situaties tot gevolg. Dat mocht een zekere Wang ondervinden. Zij zat onverwachts vast in Zhengzhou toen ze op blind date ging bij een man thuis.

Wang ging op zoek naar een potentiële partner in Zhengzhou. Een heuse veroveringstocht zelfs. "Ik word al een dagje ouder en mijn ouders regelden tien afspraakjes", legt ze zonder blozen uit aan lokale media.

Het was vooral haar vijfde afspraakje dat zal blijven hangen. Die blind date wilde uitpakken met zijn kookkunsten en stond op een dinertje bij hem thuis. Nieuwsgierige Wang ging op de uitnodiging in, maar ontdekte - nota bene - aan tafel dat de stad meteen in lockdown ging.

Wang zat dus gevangen in het huis van haar blind date. De jonge vrouw doodde de tijd door een videodagboek bij te houden en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Wang werd een onlinesensatie in China.

Inwoners en bezoekers van Zhengzhou schuiven geduldig aan om zich te laten testen.
Hij kookt maar matig, maar blijft tenminste koken... wat geweldig is!
Wang die haar date beter leert kennen

In haar dagboek werd duidelijk dat haar date goed zorgde voor haar. De man bleef koken voor Wang, deed het huishouden en werkte op zijn laptop toen ze dutjes deed. Alle inspanningen ten spijt: de vonk sloeg niet over bij Wang. "Dit is geen ideale situatie", liet ze subtiel optekenen. En "hij kookt matig" en "is zo stil als een houten pop".   

Eerlijke feedback, maar niet opbeurend voor de man. Hij kreeg heel wat telefoontjes van vrienden die de video's volgden. "Het heeft impact op zijn leven, dus heb ik enkele video's offline gehaald", zag Wang de gênante situatie in. Hoe lang de twee uiteindelijk met elkaar opgescheept zaten/zitten, is niet duidelijk.

Vorige maand circuleerde ook al het verhaal van een Chinese man die midden in zijn verhuizing in Xi'an plots vast kwam te zitten in lockdown. Hij vertelde media toen dat hij niet eens de tijd kreeg om zijn koffers uit de auto te halen. Hij moest bij buren een dekbed lenen.

Meest gelezen