Basisschool De Zonneroos

Minister van Onderwijs en burgemeester van Aalst oneens over vaccinaties bij leerlingen op school

In de regio rond Aalst is een mobiel team begonnen met het vaccineren van leerlingen op school. Het team doet dat nog tot en met 25 januari en was vandaag onder meer bij basisschool De Zonneroos, een school voor buitengewoon onderwijs in Aalst. Het initiatief leidt tot politieke onenigheid tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en partijgenoot/burgemeester Christoph D'Haese van Aalst. 

Basisschool De Zonneroos is een school voor buitengewoon onderwijs in Aalst, waar ook veel kinderen met een onderliggende aandoening zitten. Voor hen is het belangrijk dat ze kunnen gevaccineerd worden. Maar net omdat ze in het buitengewoon onderwijs zitten, is het niet evident om met hen naar een vaccinatiecentrum te gaan voor de prik. "Daarom zijn we heel blij en dankbaar dat we de uitnodiging gekregen hebben om de vaccinaties op school te laten plaatsvinden", zegt directeur Kristoff Dhont. "Zo kunnen de kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven." 

We hebben op voorhand lesjes gegeven aan de kinderen om alles tot in detail uit te leggen

Kristoff Dhont, directeur De Zonneroos Aalst

Alles werd met de kinderen vooraf tot in de puntjes en met veel zorg voorbereid. "We hebben dat in de klassen gedaan met de kinderen die het begrijpen, want er zijn er ook heel wat die niet begrijpen wat er aan de hand is. We hebben lesjes gegeven met 'wat gaat er gebeuren', 'waarvoor dient de prik', 'wie gaat die geven', 'wat kan erna gebeuren', 'er zullen mensen zijn die je niet kent' enzovoort," legt directeur Dhont uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Onenigheid minister-burgemeester

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het initiatief niet erg genegen. "Ik zou daar voorzichtig mee zijn, want je dreigt een tweedeling te organiseren tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde kinderen, terwijl die kinderen daar zelf niet over kunnen beslissen", vindt hij.

"Je verhoogt zo ook de druk op kinderen en ouders", vindt Weyts ook. "Daar vrees ik een tegenovergesteld effect omdat je nu al ziet dat ouders zelfs de gewone vaccins - zoals tegen de mazelen - in discussie beginnen te stellen."

Ik denk dat we nog altijd in een vrij land leven

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst ziet dat anders. "Als dat echt niet zou mogen, dan moet het verboden worden", reageert hij. D'Haese vindt dat er in Aalst niks verkeerds gebeurt door vaccinaties op school aan te bieden. "Ik denk dat we nog altijd in een vrij land leven. Het is in ruim overleg en concertatie gebeurd met CLB's en met schoolbesturen van alle levensbeschouwelijke strekkingen.

D'Haese wijst erop dat het hier gaat over een tweede aanbod voor ouders die dat willen, naast het klassieke aanbod in de vaccinatiecentra.

Niet in de turnzaal

In tegenstelling tot de kindervaccinaties in de vaccinatiecentra, waar alles vaak helemaal in een thema ingekleed wordt voor de kinderen, blijven de kinderen in De Zonneroos volledig in hun eigen, vertrouwde omgeving, zonder extra opsmuk. "In veel scholen wordt alles in de turnzaal georganiseerd", legt directeur Dhont uit, "maar hier is niet aan de orde. De kinderen worden vanuit hun klas naar het verpleegsterlokaal gebracht omdat ze dat kennen. Dat gebeurt met eigen personeel. In het lokaal is er ook een verpleegster van ons bij, zodat ze iemand kennen. Zij zet de prik niet zelf, maar blijft bij hen." 

De kinderen krijgen hun prik met een verpleegster van bij ons bij hen

Kristoff Dhont, directeur De Zonneroos Aalst

Oda

En voor wie dat nog te lastig is, is er zorghond Oda. "We hebben hier kinderen met autisme die vaak in hun eigen wereld zitten. We hebben gemerkt dat Oda ervoor zorgt dat die kinderen meer openkomen en meer durven," zegt de directeur. Voor de vaccinaties blijkt zorghond Oda nu ook een goeie kameraad te zijn voor de kinderen, om hen gerust te stellen.  

Een surplus

Veel ouders reageerden positief op het initiatief om op school te vaccineren. De ouders van de kinderen werden vlak voor de kerstvakantie opgebeld. "Om hen alles uit te leggen en gerust te stellen." In totaal wil de helft van de kinderen die in aanmerking komt, gevaccineerd worden. "Dat vinden we goed, een mooi aantal," zegt Dhont trots, "Ouders die niet meekunnen, gaan liever zelf met hun kind naar het vaccinatiecentrum. Dus die worden ook gevaccineerd." 

"Je moet dat context per context zien", zegt Dhont. Bij ons is het net een surplus dat het op school kan gebeuren."

Meest gelezen