Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoekscommissie dagvaardt vier techgiganten in onderzoek naar bestorming Capitool in de VS

De Amerikaanse parlementscommissie die de bestorming van het Capitool van vorig jaar onderzoekt, dagvaardt vier grote technologiebedrijven voor hun rol bij de gebeurtenissen op 6 januari. Het panel vindt dat Facebook (Meta), Reddit, Youtube (Alphabet) en Twitter niet voldoende meewerken aan het onderzoek naar hoe extremisme en haatspraak plaats op hun platformen kregen. 

Het Jan. 6 committee, zoals de onderzoekscommissie in de VS wordt genoemd, onderzoekt sinds de zomer van vorig jaar de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Op 6 januari bestormden enkele duizenden pro-Trumpdemonstranten het Amerikaanse congresgebouw, waar de senaat en het Huis voor Volksvertegenwoordigers huizen. Gemotiveerd door verdenkingen van verkiezingsfraude trokken ze een spoor van vernieling door het statige congres. Er vielen die dag ook vijf doden. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Naast Republikeinse politici, conservatieve opiniemakers en voormalig president Donald Trump, die de betogers zou hebben opgejut, komen nu ook vier grote technologiebedrijven in het vizier van de onderzoekscommissie. Alphabet, waar het populaire videokanaal YouTube onder valt, de blogsite Reddit, Twitter en Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, kregen donderdag een dagvaarding in de bus omdat het viertal volgens de commissie niet constructief meewerkt aan het onderzoek. 

"Het is teleurstellend dat we na maanden inzet nog altijd niet de nodige documenten en informatie hebben om op enkele basisvragen antwoord te krijgen", stelt commissievoorzitter en Democratisch volksvertegenwoordiger Bennie Thompson aan The New York Times

De onderzoeksgroep wil vooral te weten komen waarom extremisme en haatspraak zo lang konden gedijen op de verschillende platformen en in welke mate de techbedrijven radicalisatie en geweldadige oproerkraaiers een stap voor wilden blijven. De vier krijgen tot 27 januari om de nodige informatie te bezorgen.

Meta, Reddit en Alphabet lieten aan persbureau AP alvast weten te willen samenwerken met de commissie. Twitter reageerde nog niet op de dagvaarding. 

Meest gelezen