Instant Streetview

Vreemde geur in Zelzate komt van installatiereiniging chemisch bedrijf: "Het kan absoluut geen kwaad"

Op dit moment kunnen inwoners van Zelzate een chemische geur ruiken in het centrum. De geur blijkt te komen van het chemisch bedrijf Rain Carbon. Dat is enkele installaties aan het reinigen en onderhouden. Maar het kan helemaal geen kwaad, zegt de milieucoördinator van het bedrijf.

Het chemisch bedrijf Rain Carbon, dat grondstoffen uit de carbochemie zoals ruwe teer en benzol uit de staalindustrie verwerkt, ligt dicht bij de dorpskern van Zelzate. Op dit moment is het bezig met een grondig onderhoud aan een installatie. Inwoners van Zelzate kunnen daardoor eventueel een geur ruiken dat tot in het centrum komt. Maar het is tijdelijk en volledig ongevaarlijk, zegt milieucoördinator Thomas Tulkens.

Stilleggen installatie

Het onderhoud gebeurt door gespecialiseerde firma's. Zij doen 1 à 2 keer per jaar inspectiewerken. Dan worden de installaties grondig onderhouden en indien nodig gebeuren er reparatiewerken. "Dat moet gecontroleerd gebeuren want het gaat om installaties die elke dag gedurende 24 uren draaien. Wanneer het onderhoud moet gebeuren, wordt een installatie soms een week tot 14 dagen stilgelegd."

De geur is totaal ongevaarlijk
Milieucoördinator Thomas Tulkens

Deze keer hebben die onderhoudswerken blijkbaar wat hinder meegebracht: volgens sommige inwoners hangt er een vreemde geur. Die zou te ruiken zijn tot in het centrum van Zelzate. "De producten hier hebben een zeer lage geurdrempel die totaal ongevaarlijk is. Maar het kan wel een beetje hinder met zich meebrengen. Voor de ene persoon is het hinderlijker dan voor een ander."

Foto van het chemisch bedrijf Rain Carbon
Instant Streetview

Open communicatie

"Normaal gezien ruik je hier niks als alles normaal draait. Een beetje geur -of geluidshinder bij dergelijke onderhoudswerken kan wel, maar we doen dit altijd met een open communicatie naar de gemeente toe. Zo kunnen zij de buurtbewoners informeren."

De milieucoördinator verzekert dat de geur totaal ongevaarlijk is. De installatie die nu stilligt, zou eind volgende week weer heropgestart worden.

Meest gelezen