Containerterminals in Waaslandhaven na mistige en chaotische ochtend stilaan terug open

Na een chaos van bijna 24 uren, zorgt de dichte mist niet langer voor problemen in de Waaslandhaven. Door het slechte weer moesten bijna alle containerterminals het werk stilleggen. Daardoor ontstonden ellenlange files van vrachtwagens. In de loop van de voormiddag trok de mist op en kon er weer gewerkt worden in de terminals. 

In de Waaslandhaven was het de afgelopen 24 uur chaos. Dat kwam niet door een ongeval of een staking, maar wel als gevolg van de dichte mist. Zowat alle containerterminals, zowel op rechter- als linkeroever, moesten bijna al hun activiteiten stilleggen. De ellende begon gisteren al toen containers niet meer konden geladen en gelost worden door de erg slechte zichtbaarheid. Die bracht de veiligheid in het gedrang. Het lossen en laden, zowel van de schepen als van de duizenden vrachtwagens, lag lange tijd stil of was tot een minimum beperkt. Daardoor ontstonden lange rijen wachtende vrachtwagens. Sommige truckchauffeurs moesten meer dan 10 uur in hun vrachtwagen wachten -vaak zonder toilet, eten of drinken- omdat ze de terminals niet op mochten. 

Oproep niet gevolgd

Ondanks een oproep van de containerterminals om niet naar de dokken te komen, ontstond er vanmorgen chaos op verschillende plaatsen in de haven. Vooral op de Sint-Antoniusweg, de belangrijkste verkeersader in de Waaslandhaven, zat het verkeer muurvast. 

In de loop van de voormiddag trok de mist geleidelijk aan op. Daardoor beslisten sommige containerterminals om het werk te hervatten.

De mist speelt ook de Gentse haven parten

Ook schepen die de Gentse haven in of uit wilden, liepen vertraging op door de mist. Gisteravond lagen op zee 7 schepen te wachten om North Sea Port binnen te varen. Evenveel schepen konden de haven niet uit. Vanmorgen waren er dat telkens 10. Maar zodra de mist geleidelijk wegtrok, kon het scheepvaartverkeer vanmorgen traag weer op gang komen. 

Meest gelezen