Coronablog - Van Gucht: "Nooit eerder circuleerde zoveel coronavirus", wel hoopgevende signalen in ziekenhuizen

De coronabesmettingen blijven fors stijgen, maar in de ziekenhuizen is het beeld wat meer genuanceerd. Intussen denkt de Nederlandse regering eraan de lockdown daar toch weer te lossen. Al het coronanieuws van vandaag bundelen we zoals gebruikelijk voor u in deze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Nooit eerder circuleerde zoveel coronavirus", zegt Van Gucht, maar hoopgevende signalen in de ziekenhuizen

Er liggen nog 406 covidpatiënten op intensieve zorg. Dat is 14 procent minder dan vorige week. "De daling van het aantal patiënten op intensieve houdt langer aan dan verwacht, dat is een hoopgevend signaal", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de wekelijkse cijferupdate van Sciensano.

De ziekenhuisopnames gaan wel nog in stijgende lijn. "Die stijgen al sinds de kerstperiode. Maar de toename is momenteel aan het vertragen", ziet Van Gucht nog. De Brusselse ziekenhuizen zijn het meest getroffen: daar ligt de hospitalisatiegraad twee keer hoger dan in de rest van het land.

Beide trends zijn opmerkelijk, omdat we volgens Van Gucht nog steeds in de stijgende fase van de coronagolf zitten. "Nooit eerder circuleerde er zoveel coronavirus." Het voorlopige dagcijfer van maandag toont nu al bijna 38.000 besmettingen, "en ook dinsdag en woensdag zullen we wellicht uitkomen boven de 30.000".

"Het hoge percentage positieve testen - 28 procent - geeft aan dat het werkelijke aantal besmettingen nog veel hoger ligt. Meer dan de helft van de mensen met symptomen tussen de 10 en de 40 jaar oud heeft momenteel een positieve test."

De cijfers: meer mensen in het ziekenhuis, maar minder op intensieve

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft snel stijgen. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen staat nu op 23.642 per dag. In onze ziekenhuizen liggen nu in totaal meer dan 2.000 covidpatiënten. Op intensieve zorg blijven de cijfers wel gunstig evolueren. Dat blijkt uit voorlopige data van gezondheidsinstituut Sciensano. 

Lees hier meer:

Harde lockdown in Nederland morgen voorbij: Niet-essentiële winkels open tot 17.00 uur, horeca en cultuursector blijven dicht

Premier Mark Rutte heeft zonet het einde van de harde lockdown in Nederland aangekondigd. Vanaf morgen mogen niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs opnieuw openen. De horeca en cultuursector moeten nog even wachten. "Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open", zei de premier op de persconferentie.

Lees het volledige artikel hier:

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk zakt onder de 100.000

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur in totaal 99.652 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers die de overheid vrijdag publiceerde.

Het was al meer dan drie weken geleden dat het aantal vastgestelde besmettingen in het Verenigd Koninkrijk onder de drempel van de 100.000 bleef. Dat gebeurde voor het laatst op dinsdag 21 december 2021, toen er 90.629 positieve tests werden geteld, zo meldt zender ITV.

Het weekgemiddelde van het aantal besmettingen is op zeven dagen tijd met ongeveer 30 procent gedaald. Er werden de voorbije 24 uur wel nog 270 Britse coronadoden geteld. Het aantal overlijdens is daarmee duidelijk aan het stijgen: het weekgemiddelde is met 67 procent toegenomen.

Nog geen witte rook over maatregelen om personeelsuitval op te vangen

Vakbonden en werkgevers zijn er vrijdag nog niet in geslaagd om een pakket maatregelen af te kloppen die de dreigende personeelsuitval moet opvangen.

De vrees bestaat dat de omikronvariant van het coronavirus zal leiden tot brede personeelsuitval. Om te vermijden dat bedrijven de deuren moeten sluiten wegens personeelstekorten, onderhandelen vakbonden en werkgevers over uitzonderlijke flexibiliteit op de werkvloer. 

Voor de werkgevers gaat het om dringende materie. Ze dringen aan op soepeler overuren voor mensen die al aan de slag zijn in bedrijven, en anderzijds vragen ze de mogelijkheid om extra personeel aan te trekken. Het gaat dan bijvoorbeeld over jobstudenten, interimpersoneel maar ook om gepensioneerden. 

De vakbonden van hun kant vrezen dat de extra flexibiliteit structureel zal worden. Ze vragen tijdelijke en proportionele maatregelen.

Nieuwe piek in Europese oversterfte in herfst 2021

De oversterfte nam in heel Europa sterk toe in de herfst. De recentste cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat laten zien dat in Europa 27 procent meer mensen overleden in november dan gebruikelijk was in deze maand voor de coronacrisis.

In België bleef de grote stijging relatief beperkt en stierven 16,3 procent meer mensen dan in de periode voor corona. De grootste oversterfte viel te noteren in Bulgarije (+88 procent) en Roemenië (+84 procent). Italië (+4 procent) en Zweden (-0,5 procent) zijn de beste Europese leerlingen qua oversterfte. 

Verschillende vaccinatiecentra in Wallonië open zonder afspraak

Vanaf volgende week zal het in negen vaccinatiecentra in Wallonië mogelijk zijn om een prik te krijgen zonder afspraak. Mensen moeten enkel hun identiteitskaart en hun uitnodigingsbrief meebrengen. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Christie Morreale.

De negen betrokken vaccinatiecentra zijn die van Luik (stad),  Court-Saint-Etienne, Fleurus, Dour, Zinnik, La Louvière, Moeskroen, Dinant en Walcourt. Momenteel heeft 71 procent van de volwassen Waalse bevolking een 'booster' gekregen of krijgt die in de komende dagen.

Frankrijk zet licht op groen voor vaccinatie met Nuvaxovid

Frankrijk heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van Nuvaxovid. Het vaccin is ontwikkeld door het Amerikaanse Novavax. Nuvaxovid is het vijfde dat goedkeuring krijgt van de Franse autoriteiten.

Nuvaxovid is een zogenaamd eiwitvaccin dat anders werkt dan de zogenaamde mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Het vaccin van Novavax bevat kopieën van de eiwituitsteeksels die bij alle varianten van het coronavirus voorkomen. Zo leert het lichaam die eiwitten te herkennen en het virus te bestrijden.

Hoewel tot nu toe vier vaccins zijn goedgekeurd in Frankrijk (Pfizer, Moderna, Johnson & Johsnon en AstraZeneca) wordt er eigenlijk nagenoeg alleen maar ingeënt met Pfizer en Moderna. "Nuvaxovid kan in bepaalde gevallen "een nuttig alternatief" zijn voor mensen die niet met een mRNA-vaccin willen of kunnen gevaccineerd worden", aldus de Franse gezondheidsautoriteit in haar advies. 

Antwerpse vaccinatiecampagne rondt kaap van miljoen prikken

De Antwerpse vaccinatiecampagne heeft de kaap van een miljoen toegediende coronavaccins gerond. 72 procent van de inwoners van de Antwerpse eerstelijnszone (Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek) hebben intussen hun basisvaccinatie (een of twee prikken, afhankelijk van het vaccin) gekregen.

In de boostercampagne is intussen 70 procent van de volwassen bevolking van de eerstelijnszone bijkomend gevaccineerd.

Nederlandse winkels openen toch zonder afspraak

In Nederland zullen de winkels dan toch zonder afspraak open mogen. Dat melden althans Nederlandse media. Om zeven uur vanavond geeft premier Rutte meer uitleg over de versoepelingen. Gisteren nog was gezegd dat de winkels alleen op afspraak zouden openen, maar op het regeringsoverleg vandaag is dus anders beslist. 

De niet-essentiële winkels mogen open blijven tot vijf uur. Ook contactberoepen zoals kappers mogen weer open. Voor de horeca en de cultuursector worden nog géén versoepelingen in het vooruitzicht gesteld. In de Nederlandse gemeente Valkenburg zijn de horeca en de winkels vandaag uit protest toch open gegaan. In Nederland gold een strikte lockdown sinds 19 december, om de uitbraak van het coronavirus in te dijken. In Nederland zijn er relatief minder bedden op de intensieve zorg dan bij ons. De boostercampagne is er ook later begonnen. 

Meest gelezen