Nederland versoepelt (een beetje): winkelen weer mogelijk, horeca en cultuur blijven op slot: "Niet alles kan tegelijk"

In Nederland mogen vanaf morgen niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs opnieuw openen. Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd op een persconferentie. Voor de horeca en cultuursector is het wel nog even wachten. "Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open", argumenteert Rutte.

Vier weken lang konden ze in Nederland niet op café of restaurant, naar de kapper of gaan winkelen. Maar zo'n harde lockdown was niet meer vol te houden. "Langs alle kanten neemt de druk toe om maatregelen los te laten", gaf premier Mark Rutte toe op de persconferentie. 

En dus beslist de Nederlandse regering om een aantal sectoren opnieuw te openen. Niet-essentiële winkels mogen hun deuren weer openen tot 17 uur en dat sluitingsuur geldt ook voor niet-medische contactberoepen zoals kappers of schoonheidssalons. Studenten van het hoger onderwijs kunnen vanaf maandag weer fysiek naar de les. 

De maatregelen op een rij

  • Onderwijs: studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag opnieuw fysiek naar de les.
  • Sport: kan opnieuw binnen en buiten en ook onderlinge wedstrijden binnen de eigen club zijn toegelaten, voorlopig zonder publiek.
  • Winkels: niet-essentiële winkels mogen de deuren openen tot 17 uur, essentiële winkels tot 20 uur. Mondmaskers zijn verplicht.
  • Contactberoepen: niet-medische contactberoepen kunnen tot 17 uur klanten ontvangen, ook met mondkapje.
  • Cultuur: amateurs kunnen weer lessen volgen. Theaters, bioscopen en musea blijven dicht.
  • Horeca: blijft gesloten.
  • Sociaal contact: buiten mag je met vier samenkomen, thuis zijn vier bezoekers toegelaten.

Maar voor de horeca en de cultuursector is het nog even wachten op goed nieuws. "Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk openen", beargumenteert Rutte. "Ik snap heel goed dat dit oneerlijk aanvoelt, maar de optelsom van de maatregelen bepaalt het risico en daardoor kan niet alles tegelijk." 

Rutte biedt wel perspectief voor de getroffen sectoren. "Op dinsdag 25 januari is er opnieuw een weegmoment in de hoop dat er dan meer kan. We zullen dan eerst kijken naar de horeca, musea, bioscopen en theaters." 

Bekijk hier de toelichting van Jeroen Reygaert live vanuit Den Haag:

Videospeler inladen...

Eerste persconferentie met kersvers minister Kuipers

"In de afgelopen weken is het aantal besmettingen pijlsnel gestegen naar ongekende hoogte, ondanks onze lockdown", zegt kersvers minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers op zijn eerste coronapersconferentie. "Toch nemen we een aantal versoepelingen want alles nog langer dichthouden beschadigt onze gezondheid ook."

Kuipers reageerde meteen ook op het protest van sommige horeca-uitbaters die hun zaak morgen toch willen openen. "We moeten rekening houden met wat er de komende periode gaat gebeuren met het aantal besmettingen. Als dit maatregelenpakket niet goed wordt nageleefd, dan worden het er nog veel meer", waarschuwde hij.

Ex-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge volgde alle nieuwe maatregelen voor het eerst van thuis. Met de voeten omhoog en popcorn bij de hand.

Meest gelezen