Radio 2

Meulebeke leert je knotten: "Wij willen dat jonge knotters veilig aan de slag gaan"

Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een dag van. Zo is er zaterdag de "Dag van de Knotboom" in Meulebeke, een gratis infonamiddag rond het aanplanten en snoeien van knotbomen. "Wij willen jonge knotters zo goed mogelijk opleiden, zodat ze in de toekomst veilig knotten."

De Dag van de Knotboom is een initiatief van het "Stadlandschap West-Vlaamse hart". Die organisatie wil de aanplant en het onderhoud van knotbomen stimuleren. Dit jaar is Meulebeke aan de beurt voor de infonamiddag rond knotten. Patrick Trio is professioneel boomverzorger: "Je kan heel veel bomen knotten. Populier en wilg dienen daar bijzonder goed voor, maar het kan ook met een eik.  De knotwilg is natuurlijk de meest bekende."

Oppassen met kettingzaag

Vroeger gebeurde het knotten met een handzaag, nu doen knotters het met een kettingzaag. Patrick Trio: "Dat houdt iets meer gevaar in. Je moet ervoor zorgen dat je goed geïnstalleerd bent en veiligheidskledij draagt. De knot moet je op een goede manier knotten. Dat proberen wij morgen aan de jonge knotters uit te leggen." Knotten met een kettingzaag klinkt best wel gevaarlijk, maar is het dat ook? "Bij een knotwilg zit je hoog. Ofwel sta je op een ladder, ofwel zit je op een verhoog. Vooral dan moet je oppassen met de kettingzaag. Er zijn toch wel gevaren aan verbonden."

Radio 2

Knotten doe je het best tijdens de winter, van eind oktober tot eind maart. Nog een bijkomend voordeel, is het hout dat je door het knotten verkrijgt. Patrick Trio: "Het is vooral leuk om in de natuur te werken. Maar een bijkomend voordeel is het hout dat je hebt voor de kachel, hout dat je zelf hebt verhakkeld."

Meest gelezen