Nicolas Maeterlinck

Kim De Gelder overgeplaatst naar de psychiatrie, twee jaar na internering

Kim De Gelder is overgeplaatst naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Antwerpen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt ook bevestigd aan VRT NWS. De Gelder werd twee jaar geleden geïnterneerd nadat hij in 2013 werd veroordeeld voor onder meer de moord op twee baby's en een verzorgster in kinderdagverblijf Fabeltjesland. 

Al meer dan een jaar geleden werd bekend dat Kim De Gelder op een wachtlijst stond voor het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) van Antwerpen. Afgelopen week is die overplaatsing dan ook gebeurd, bevestigt zijn advocaat. In het (hoogbeveiligde) psychiatrisch centrum in Antwerpen zou hij beter kunnen opgevolgd worden.

Als het FPC of een andere instelling ooit oordeelt dat de geestestoestand van De Gelder voldoende is gestabiliseerd of dat hij genezen is, moet hij hoe dan ook terugkeren naar de gevangenis om zijn levenslange straf uit te zitten. 

Discussie over internering

De Gelder stak in 2009 twee baby's en een kinderverzorgster dood, nadat hij een week eerder ook al een vrouw had vermoord. Op het assisenproces in 2013 werd na lange discussie geoordeeld dat De Gelder wist wat hij deed, en dus toerekeningsvatbaar was. Hij werd schuldig bevonden, kreeg levenslang en werd dus opgesloten in de gevangenis.

Maar in de gevangenis ging de geestestoestand van De Gelder achteruit. Vier jaar geleden vroeg de directie van de gevangenis in Oudenaarde - waar De Gelder toen zat - om hem alsnog te interneren. De psychiater concludeerde toen dat De Gelder gespecialiseerde hulp nodig had, die hij in de gevangenis niet kon krijgen. 

Twee jaar geleden besliste de rechtbank dan dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is en geïnterneerd moest worden. Hij zou niet meer thuishoren in de gevangenis van Oudenaarde, maar in een psychiatrische instelling. Die uitspraak ging alleen over De Gelders toestand op dat moment, niet over zijn toestand tijdens de feiten of het proces. 

Hij werd eerst opgenomen in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Gent en werd vervolgens overgeplaatst naar de Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij (IBM) in Merksplas. Nu werd hij dus van Merksplas overgebracht naar het FPC in Antwerpen. 

Meest gelezen