Videospeler inladen...

Deense koningin zit 50 jaar op de troon: 4 weetjes die kenmerkend zijn voor haar onconventioneel karakter

Koningin Margrethe II van Denemarken zit 50 jaar op de troon. Dat wordt in het land gevierd, maar door corona niet met al te veel toeters en bellen. Onconventioneel en eigenzinnig is hoe kenners haar beschrijven. 

1. Roken, et alors?

"Als je de koningin ziet, dan is er altijd een sigaret bij", zegt Tim Devriese kenner van het Deens koningshuis.  Ze steekt het niet onder stoelen of banken dat ze rookt. Op onderstaande foto zie je haar ook tijdens een officiële fotoshoot met een sigaret.  

2. Geen blad voor de mond

De koningin neemt geen blad voor de mond. "Ze is heel eigenzinnig en zichzelf", legt Devriese uit. Dat is ook de reden waarom ze volgens hem zo populair is in Denemarken. 

Op haar eindejaarsspeech zit ook iedereen te wachten. Ook veel Deense  jongeren. "Mensen komen dan echt bijeen om haar speech te bespreken", zegt Tim Devriese, die zelf ook in Denemarken heeft gewoond. In die speeches is ze niet zo mild en geeft ze ook kritiek op de politiek. Zo heeft ze in 1984 gezegd dat een politieke partij niet vriendelijk was tegenover mensen met een migratieachtergrond. En ook over milieukwesties spreekt ze zich openlijk uit.

3. Nevenactiviteiten

Margrethe II zit niet enkel op de troon, maar heeft ook tal van nevenactiviteiten waarvoor ze bekendstaat. Zo ontwerpt ze bijvoorbeeld haar kleren. "Ze is heel artistiek: ze tekent, maakt kostuums voor ballet en opera en heeft zelfs een van de vroegste vertalingen van Lord of the Rings geïllustreerd onder een pseudoniem. Later werd pas bekend dat zij het was."

4. Zelfspot

Ulf Pilgaard, een Deense stand-up comedian heeft er zijn carrière van gemaakt om de koningin te imiteren. Op zijn laatste voorstelling voor zijn pensioen kwam de koningin zelf op het podium. "Ze belichaamt wat Deens zijn betekent voor heel veel Denen", besluit Devriese. 

Bekijk hieronder het volledige gesprek in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen