Deze - vooral Nederlandse - boeken zitten in de laatste rechte lijn voor De Boon, de nieuwe literatuurprijs

Vijf fictie- en non-fictieboeken en vijf kinder- en jeugdboeken maken kans om op 24 maart de allereerste Boon te winnen. Opvallend is het overwicht van Nederlandse boeken; er is maar één auteur uit Vlaanderen die de shortlist haalt: Pieter Gaudesaboos. Ontdek alle kanshebbers hier:

Boekenliefhebbers zijn in blijde verwachting: over twee maanden wordt de nieuwe Vlaamse literatuurprijs de Boon voor het eerst uitgereikt. Er zijn twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Telkens krijgt de winnaar 50.000 euro. En als lezer kun je ook zelf meestemmen voor de publieksprijs.

Uit de longlist van 15 heeft de jury nu een shortlist van telkens 5 gekozen. Voor fictie en non-fictie zijn dat:

  • De gevangenisjaren” van Erdal Balci: autobiografische roman over beklemmende Turks-Nederlandse jeugdjaren
  • De poel” van Pauline de Bok: filosofische beschouwing over mens en natuur, gesitueerd bij een drooggevallen poel
  • Jaguarman” van Raoul de Jong: hommage aan Suriname, het land van de vader van de schrijver
  • Mijn lieve gunsteling” van Marieke Lucas Rijneveld: tweede roman van de auteur over de relatie tussen een veearts en zijn jonge "uitverkorene"
  • Willem die Madoc maakte” van Nico Dros: historische roman over de mysterieuze schrijver van "Van den vos Reynaerde"

In de categorie kinder- en jeugdliteratuur is dit de shortlist voor de Boon:

  • De tunnel” van Anna Woltz: spannend verhaal over vier jongeren tijdens de blitz in Londen in 1940
  • Een zee van liefde” van Pieter Gaudesaboos: ontroerend prentenboek over de liefde tussen een beer en een pinguïn
  • Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet: mysterieuze zoektocht van een meisje naar de waarheid over haar moeder
  • Lennox en de gouden sikkel” van Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak en Hedy Tjin: creatief vormgegeven tienerverhaal over sikkelcelziekte
  • Schaduw van Toet” van Lida Dijkstra en Djenné Fila: over Toetanchamon en zijn halfzus in het oude Egypte
Bob Van Mol

Op 24 maart maakt de jury in Oostende bekend wie in elke categorie de felbegeerde Boon krijgt. Tegelijk wordt dan de publieksprijs uitgereikt en daarvoor kun je vanaf zaterdag 15 januari meestemmen via deze link.

De achtergrond van de auteur was geen criterium

Het is de eerste keer dat de Boon wordt toegekend. De nieuwe Vlaamse literatuurprijs staat open voor Nederlandstalige boeken uit Vlaanderen en Nederland. Opvallend is dat er maar één Vlaamse auteur de shortlist haalt: Pieter Gaudesaboos, illustrator en schrijver van kinderboeken. Bekijk hier een voorproefje van zijn genomineerde boek "Een zee van liefde":

Martine Tanghe en Brigitte Raskin, voorzitsters van respectievelijk de kinder-en jeugdjury en de fictie- en non-fictiejury gaven toelichting in "Culture Club" op Radio 1. Hoe komt het dat er maar één boek uit Vlaanderen de shortlists heeft gehaald? 

Martine Tanghe: "Ik ben daar heel blij mee, maar de achtergrond van de auteur was geen criterium. Het was niet de bedoeling om een evenwicht te hebben tussen m/v/x, Vlaanderen-Nederland, fictie of non-fictie, of tussen uitgeverijen. We hebben naar boeken gekeken. We hebben vijf goeie boeken en daar is één boek bij van een Vlaamse auteur." Brigitte Raskin voegt er aan toe: "Op onze longlist stonden wel Vlamingen, maar daar ben je niet mee bezig als je aan het kiezen bent. Je kiest boeken. En we hebben gekozen voor ontdekking en revelatie."

De auteurs op de shortlist krijgen alvast 2.500 euro; de publieksprijzen zijn 5.000 euro waard en de twee winnaars krijgen elk 50.000 euro. Daarmee staat de Boon op gelijke hoogte met de twee andere grote boekenprijzen in het Nederlandse taalgebied: de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (voorheen ECI en AKO-prijs).

De twee winnaars van de Boon worden bekendgemaakt op 24 maart in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. De uitreiking is live te volgen in "De afspraak" op Canvas.

Eén van de genomineerde boeken is "Mijn lieve gunsteling" van Marieke Lucas Rijneveld. De auteur was recent te gast in "Alleen Elvis blijft bestaan". De uitzending is hier te herbekijken.

Meest gelezen