AFP or licensors

Australische minister schrapt dan toch visum van Novak Djokovic, tennisspeler gaat in beroep

Het visum van de Servische tennisspeler Novak Djokovic is dan toch ingetrokken door de Australische minister van Immigratie. De nummer 1 op de wereldranglijst van het mannentennis is niet gevaccineerd en had gelogen op zijn inreisformulier. Na zijn aankomst in Australië was hij eerst vastgezet om uitgewezen te worden, maar later door de rechter dan toch het land binnengelaten. Het juridische team van Djokovic vecht de beslissing aan.

Het is de zoveelste episode in de soap rond de Servische tennisspeler Djokovic. De nummer 1 van de wereldranglijst is niet gevaccineerd en had daarvoor een uitzondering verkregen van de organisatoren van de Australian Open. Een uitzondering die meteen een doorn in het oog was van de Australische autoriteiten na zijn aankomst op 5 januari.

Onze correspondente Eveline Masco in Perth doet de hele geschiedenis nog even kort uit de doeken:

Videospeler inladen...

Djokovic schermde met het feit dat hij in december positief had getest op het coronavirus, maar de immigratiedienst accepteerde die uitleg niet. Zijn visum werd geannuleerd en hij werd vastgezet in een quarantainehotel in afwachting van zijn uitwijzing.

De tennisspeler ging in beroep tegen die uitwijzing en kreeg van een rechter gelijk op 10 januari waardoor hij alvast kon beginnen te trainen voor het tennistoernooi. Initieel werd de loting van het toernooi nog uitgesteld, maar gisteren gingen de organisatoren van de Australian Open er dan toch mee van start mét Djokovic op de deelnemerslijst.

Hoe reageren de Australiërs zelf? Eveline Masco: "Ik denk dat vooral mensen uit staten die zwaar door omikron zijn getroffen, nu hopen dat de Australische overheid voet bij stuk houdt".

Videospeler inladen...

De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, zei eerder deze week wel al dat hij overwoog zijn visum opnieuw in te trekken. Wat nu dus gebeurd is. "Op basis van gezondheidsredenen en het publieke belang", zo luidt het. Het juridische team van Djokovic heeft al laten weten opnieuw in beroep te gaan.

Volgens sommige experts kan die beroepsprocedure weken aanslepen en zou Djokovic in tussentijd een overbruggingsvisum kunnen aanvragen om alsnog het toernooi uit te spelen. De soap is dus nog niet afgelopen.

"Djokovich kan nog beroep aantekenen. Maar maandag moet hij wel al spelen":

Videospeler inladen...

Fout op inreisformulier

Wat wellicht zal hebben meegespeeld in de beslissing van Hawke om zijn visum een tweede keer in te trekken, is dat Djokovic intussen heeft toegegeven dat hij gelogen heeft op zijn inreisformulier dat hij moest invullen om het land binnen te komen.

Daarop had hij beweerd dat hij twee weken voor zijn afreis naar Australië niet gereisd had, maar hij was begin januari nog in Spanje. "Een menselijke fout en niet opzettelijk", noemt de tennisser het. "Dat formulier is door mijn entourage in mijn naam ingevuld. Mijn manager biedt zijn oprechte excuses aan voor deze administratieve fout."

Tegelijk blijkt dat hij in december de in Servië geldende isolatieregels niet heeft gerespecteerd na zijn positieve test. Zo werd Djokovic nog in het openbaar gezien in Belgrado daags na 16 december, de dag waarop hij positief testte volgens documenten die hij bezorgde aan de Australische douane.

"Ik was nog niet op de hoogte van mijn uitslag, had geen symptomen en voelde me goed. Ik deed voor die ontmoeting ook die dag een zelftest, die negatief was", verdedigde hij zich.

Djokovic geeft wel toe dat hij "een inschattingsfout" maakte, toen hij op 18 december, na zijn positieve uitslag dus, journalisten van de Franse sportkrant L'Equipe ontmoette voor een interview. "Ik wilde de journalist niet in de kou laten staan, maar ik respecteerde de sociale afstand en droeg een mondmasker, behalve toen mijn foto werd gemaakt. Achteraf gezien had ik die afspraak beter uitgesteld."

Over die PCR-test zelf is overigens ook heel wat te doen. Het Duitse weekblad Der Spiegel bracht eerder deze week aan het licht dat er mogelijk met de test zelf onregelmatigheden zijn gebeurd.

"De Australische overheid baseerde haar beslissing op het argument algemeen belang":

Videospeler inladen...

Niet enige tennisspeler in gelijkaardige situatie

Ook tennisspeelster Renata Voracova is niet gevaccineerd (of toch niet met een erkend vaccin), maar omdat ze onlangs een besmetting opliep, mocht ze volgens Tennis Australia met een medische uitzondering toch deelnemen aan de Australian Open.

De dubbelspeelster had zelfs al een toernooi in Australië gespeeld toen ze te horen kreeg dat haar visum alsnog werd ingetrokken. Net als Novak Djokovic werd ze in een quarantainehotel geplaatst, dat zij - in tegenstelling tot Djokovic - na enkele dagen verliet voor de terugreis.

De kosten die Voracova de voorbije weken gemaakt heeft, wil ze nu verhalen op Tennis Australia, de organisator van de Australian Open. 

"Naast Djokovic zijn nog in totaal vier andere spelers of delegatiemedewerkers het land uit gezet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen