Soldaten van het Ethiopische nationale leger.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Naties: "Dit jaar al zeker 108 burgers gedood in Tigray bij luchtaanvallen Ethiopische leger"

Sinds begin dit jaar zijn in de Ethiopische provincie Tigray al zeker 108 burgers om het leven gekomen bij luchtaanvallen door het nationale leger. Dat zegt althans het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens het Commissariaat is er mogelijk sprake van oorlogsmisdaden. De VN waarschuwt daarnaast nog eens voor een humanitaire ramp in de regio.

Ethiopië en met name de noordelijke provincie Tigray zijn al meer dan een jaar verwikkeld in een ernstig conflict tussen de nationale regering in Addis Abeba en het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF). Het TPLF zat zelf 30 jaar in de nationale regering in Ethiopië, maar trok zich een viertal jaar geleden na de machtsovername van huidig premier Abiy Ahmed terug in zijn eigen provincie.

In november 2020 raakten de twee partijen slaags en volgde een korte hevige strijd. Na een staakt-het-vuren laaiden de gevechten de laatste maanden weer op. Het Ethiopische leger startte onlangs opnieuw met luchtbombardementen op Tigray en gaat daar blijkbaar ook in het nieuwe jaar mee door.

Volgens het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zijn sinds begin dit jaar namelijk al zeker 108 burgers omgekomen bij luchtaanvallen van het nationale leger op Tigray. Zeker 75 mensen raakten gewond.

De bloedigste luchtaanval vond op 7 januari plaats. Toen kwamen 59 mensen om bij een bombardement op het vluchtelingenkamp van Dedebit, vlak bij de grens met Eritrea.

"We zijn gealarmeerd door de vele erg verontrustende berichten die we blijven krijgen over burgerslachtoffers en de vernieling van eigendom van burgers bij luchtaanvallen in de regio Tigray", zei woordvoerster Elizabeth Throssell van het Commissariaat.

Ze roept de strijdende partijen in het conflict op om "elke aanval te staken als het doelwit niet militair is of als de aanval buiten proportie is". "De niet-naleving van deze principes kan een oorlogsmisdaad zijn", waarschuwde de woordvoerster. Enkele maanden geleden bracht het Hoog Comissariaat nog een rapport uit, samen met de Ethiopische Mensenrechtencommissie, waarin op mogelijke oorlogsmisdaden bij alle partijen werd gewezen.

Ook de woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties trekt nog eens aan de alarmbel. "Zonder eten, zonder brandstof en zonder toegang tot het gebied, staan we op de rand van een enorme humanitaire ramp in Ethiopië."

Meest gelezen