Radio 2

Fanfare uit Sint-Huibrechts-Lille failliet: "Heel pijnlijk, want we bestaan 124 jaar"

De Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid uit Sint-Huibrechts-Lille (Pelt) is failliet. De fanfare bestaat al 124 jaar maar had door de coronacrisis geen inkomsten meer. Een curator moet nu nagaan wat er moet gebeuren met onder meer de instrumenten. 

Door de coronacrisis zitten veel culturele verenigingen in moeilijk vaarwater. Het faillissement van de fanfare Vermaak na Arbeid uit Pelt is daar een pijnlijk voorbeeld van, want de fanfare bestaat al 124 jaar. 

"Omdat er door corona geen inkomsten meer zijn maar de schulden zich wel opstapelen, heeft onze advocaat ons aangeraden om het faillissement aan te vragen", vertelt een van de bestuursleden. "Omdat we al zolang bestaan is dit natuurlijk een heel pijnlijke zaak." 

De fanfare van Sint-Huibrechts-Lille was een van de oudste verenigingen in onze gemeente

Niels Valkenborg, schepen van Cultuur

De Peltse schepen van Cultuur Niels Valkenborg (CD&V) is verrast door het faillissement. "We hebben in Pelt 3 fanfares en die van Sint-Huibrechts-Lille is een van de oudste verenigingen in onze gemeente. Vier jaar geleden werd het 120-jarig bestaan nog gevierd met een avond vol optredens, op het plein aan de kerk. Dus het is jammer om te horen dat de fanfare er nu mee stopt."

Binnen het bestuur waren er ook problemen met de opvolging. "Sinds de aanpassing van het statuut van vzw's is het heel moeilijk geworden om nog bestuursleden te vinden", klinkt het bij de vzw.  Maandag is er een eerste overleg met de curator. Die moet dan nagaan wat er moet gebeuren met onder meer de instrumenten van de fanfare. 

Google Street View

De fanfare had een zaal in Sint-Huibrechts-Lille. Die is eigendom van de gemeente maar de fanfare baatte die uit. Omdat er door de aanhoudende coronacrisis nauwelijks activiteiten zijn, vielen die inkomsten weg terwijl de vaste kosten bleven. 

"Als gemeente proberen we de verenigingen financieel wat extra te ondersteunen", gaat Valkenborgh verder. "Maar we merken dat het bij de oudere verenigingen erg moeilijk is om de leden gemotiveerd te houden. Zo zijn er onlangs ook al enkele koren gestopt."

Meest gelezen