Ruben Dekeyzer

Gavere gaat nieuw sportcomplex verwarmen met water uit de Schelde

De gemeente Gavere start dit jaar met de bouw van een nieuw sportcomplex. Uitzonderlijk daarbij is dat het gebouw zal verwarmd worden met een warmtepomp die water uit de Schelde zal gebruiken. Het sportcomplex zou in het najaar volgend jaar klaar moeten zijn en zal 7 miljoen euro kosten. 

Dit najaar start in Gavere de bouw van een nieuw sportcomplex op het vroegere voetbalterrein in de Sportdreef. De gemeente wil het nieuwe sportcomplex volledig verwarmen met een warmtepomp. Die pomp moet werken dankzij water uit de Schelde. En dat is een ander systeem dan het klassieke systeem van warmtepompen, legt architect Piet Sileghem uit: "Hier zit de warmtewisselaar op het Scheldewater. Dat is interessant omdat het Scheldwater een heel groot debiet heeft. Het heeft ook een heel grote en constante warmte-inhoud.  Dus dat water is altijd 10 à 12 graden, zelfs in de winter. Voordeel is dat je altijd verzekerd bent van een massa energie."

In Nederland bestaat verwarming met rivierwater al, maar voor Vlaanderen is het project heel uitzonderlijk, zeker voor een openbaar gebouw. 

Multifunctioneel

Het nieuwe sportcomplex zal geschikt zijn voor volleybal, basketbal, zaal- en minivoetbal, badminton en boccia. Er zal ook een zaal voor gevechtsporten en dans zijn.  Naast de sportfaciliteiten komt er ook een polyvalente ruimte voor verenigingen en een horecazaak met zicht op de Schelde. In september 2023 zou het sportcomplex moeten klaar zijn. 

Meest gelezen