2021 Kyodo News

Geen Nederlandse regeringsdelegatie naar Olympische Winterspelen in Peking

De Nederlandse regering stuurt geen officiële delegatie naar de Olympische Winterspelen in Peking die volgende maand beginnen. De regering nam die beslissing omdat er  net als bij de Zomerspelen in Tokio geen Nederlandse toeschouwers aanwezig mogen zijn. De Deense regering sluit zich aan bij de boycot van de VS en gaat uit protest tegen onder meer de onderdrukking van de Oeigoeren niet naar Peking.

De Nederlandse regering stuurt geen officiële delegatie naar de Olympische Winterspelen in Peking die volgende maand beginnen. Het besluit is vandaag genomen in de ministerraad. Omdat er net als bij de Zomerspelen in Tokio geen Nederlandse toeschouwers aanwezig mogen zijn, heeft de regering besloten geen delegatie te sturen. De koning liet al eerder weten om die reden niet te gaan.

Verder is er door de maatregelen tegen corona "slechts beperkt ruimte voor een inhoudelijk programma en voor bilaterale contacten met het gastland waarin de grote zorgen van Nederland over de mensenrechtensituatie op een betekenisvolle wijze zouden kunnen worden besproken", aldus de woordvoerder.

De meeste landen van de Europese Unie sturen geen regeringsdelegatie naar de Spelen in China. Denemarken kondigde vandaag aan dat het land zich aansluit bij de diplomatieke boycot van de VS. De Amerikaanse regering kondigde vorige maand aan dat ze geen diplomatieke delegatie naar Peking stuurt uit protest tegen de  onderdrukking onder anderen de Oeigoeren.

Meest gelezen