Radio 2

Ligt er een Vikingboot onder een voormalig appartementsgebouw in Oostende?

In Oostende vraagt gemeenteraadslid Vanessa Vens (Vooruit) dat er opgravingen komen naar een scheepswrak. Volgens haar zijn er Oostendenaars die het schip ooit gezien hebben toen er 70 jaar geleden op die plaats appartementen werden gebouwd. 

In de buurt van de Torhoutsesteenweg en het Mac Leodplein worden oude appartementen afgebroken. 70 jaar geleden, toen die appartementen werden gebouwd, zijn restanten van een boot gezien. Dat is ook gedocumenteerd, maar opgravingen zijn er nooit uitgevoerd. Er is sprake van dat het misschien om een Romeins schip of een Vikingboot gaat. Nu de site bloot komt te liggen, vindt raadslid Vanessa Vens (Vooruit) dat de kans gegrepen moet worden om archeologische opgravingen uit te voeren. 

Vanessa Vens: "Hét moment om te kijken of er effectief iets ligt"

Videospeler inladen...

Grond voorzichtig weggraven

Projectontwikkelaar Degroote die op de site nieuwe appartementen wil bouwen, is sowieso van plan om al in een vroeg stadium archeologen te betrekken. "De resten zouden liggen onder de fundering van een ondergrondse kelder. Op het moment dat die fundering wordt uitgegraven, zullen archeologen erbij kunnen zijn. Geleidelijk aan zal de aarde weggegraven worden, zodat archeologen kunnen zien of er resten van een schip liggen", zegt Niko De Pauw van de projectontwikkelaar.

Als er resten gevonden worden en er meer archeologische opgravingen moeten gebeuren, lopen de werken op de site vertraging op. Op zich is dat geen probleem voor de projectontwikkelaar, want pas tegen de zomer wordt gestart met de bouw van een nieuw appartementsgebouw. 

Meest gelezen