Belga
ROBIN UTRECHT

Gent stelt gratis zelftesten ter beschikking voor kwetsbare gezinnen

De stad Gent zal voor mensen die het niet breed hebben, zelftesten ter beschikking stellen. De stad werkt daarvoor samen met enkele armoedeorganisaties. "Iedereen moet de kans krijgen om een zelftest te gebruiken", klinkt het bij schepen Rudy Coddens (Vooruit).

Gent liet vorige week nog weten dat het zelf geen gratis zelftest zal aanbieden. De stad vond dat de verantwoordelijkheid van de federale overheid, maar komt nu terug op die beslissing. "We bedoelden toen dat we geen gratis zelftests zouden geven in de scholen", zegt schepen Rudy Coddens. "Maar als lokale overheid willen we toch dat niemand uit de boot valt."

We doen een inspanning voor mensen die door de mazen van het net glippen

Schepen Rudy Coddens (Vooruit)

De federale overheid besliste al dat gezinnen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming, zelftesten kunnen kopen aan een voordelig tarief. Voor hen kost een zelftest 1 euro per gezinslid. "Maar veel mensen in armoede glippen nog tussen de mazen van het net", merkt de schepen op. "Daarom vonden we het belangrijk om voor hen een inspanning te doen."

Samen met armoedeorganisaties

"Voor veel mensen is die 1 euro nog steeds te veel", gaat Coddens verder. "Er zijn ook heel wat mensen die nog geen mutualiteit hebben. Voor hen bieden we dus gratis zelftesten aan via organisaties die instaan voor materiële hulpverlening voor mensen in armoede."

Om te bepalen hoeveel zelftests de stad aankoopt bekijkt het eerst hoe groot de vraag is. "Indien er meer nood is, zullen we kijken hoe we extra inspanningen kunnen doen." Ook personeelsleden die werken voor het departement onderwijs van de stad, de kinderopvang en het OCMW, kunnen een gratis zelftest vragen.

kasto80

Meest gelezen