Ilse Van Dienderen (Groen) en andere actievoerders vorige maand bij de goudfabriek

Omstreden goudraffinaderij in diamantwijk mag nog 3 jaar blijven

Goudraffinaderij Value Trading in hartje Antwerpen heeft van de provincie nog een vergunning gekregen voor drie jaar in plaats van tien jaar. Binnen de maand moet het bedrijf ook aantonen dat het een verhuis of een sluiting voorbereidt. Tegen de vergunningsaanvraag kwamen 3.000 bezwaarschriften van buurtbewoners binnen. Groen steunt hen en is teleurgesteld dat het bedrijf toch nog drie jaar mag blijven. 

Value Trading is een bedrijf dat goud en andere edelmetalen verwerkt. Daarbij worden sterk bijtende chemische stoffen gebruikt. Het bedrijf is gevestigd in de Jacob Jacobsstraat, midden in een woonwijk. Buurtbewoners willen het bedrijf al jaren weg, omdat ze zich zorgen maken over hun gezondheid. Toen het vorig jaar een nieuwe milieuvergunning aanvroeg, omdat de huidige afloopt in juni, kwam het tot verschillende protestacties.

Er werden ook meer dan 3.000 bezwaarschrifen ingediend. "Zo'n groot protest hebben we nog maar zelden gezien", zegt Ilse Van Dienderen, gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen. "Voor de luchthaven van Deurne zaten we ook rond die getallen, maar die hindert een veel grotere regio. Dit is een heel lokaal dossier."

Het provinciebestuur denkt dat het een streng en dapper besluit heeft genomen, maar het is nog 3 jaar te lang in onze ogen

Ilse Van Dienderen (Groen), gemeenteraadslid Antwerpen

Groen is dan ook teleurgesteld dat de provincie toch nog een milieuvergunning geeft, ook al geldt die nog maar voor 3 in plaats van voor 10 jaar zoals het bedrijf gevraagd had. "Al sinds 2010 wordt gezegd dat zo'n bedrijf niet thuishoort in een woonwijk. In 2022 stellen we vast dat het er nog steeds is. Het provinciebestuur denkt dat het een dapper en streng besluit heeft genomen, maar laat ons niet vergeten hoe lang het bedrijf al midden in een woongebied zit. Dat is dus nog 3 jaar te lang in onze ogen."

De partij onderzoekt nu of het nog in beroep gaat tegen de vergunning. Het bedrijf zelf wilde vandaag geen commentaar te geven.

Meest gelezen