Copyright ILVO

ILVO zoekt nieuwe rassen kikkererwt om succesvol te telen in Vlaanderen: "Het kan wél"

Het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, start de veredeling van de kikkererwt. Het instituut gaat experimenteren met de kruising van verschillende rassen van de peulvrucht. Zo wil het tot een variëteit komen die succesvol kan geteeld worden in Vlaanderen. Tot nu toe was dat met wisselend succes bij ons. Maar het ILVO heeft er goeie hoop op dat de teelt van kikkererwt in onze contreien wel kan.

Kikkererwten worden geteeld in landen zoals Marokko, Turkije of India omdat het klimaat er zich daar goed toe leent. Kikkererwt groeit goed in een droger en warmer klimaat. Er wordt in ons land al een aantal jaar geëxperimenteerd met dergelijke exotische gewassen. Zo is er bijvoorbeeld de sojateelt. Maar ook de teelt van kikkererwt lukte twee jaar geleden al vrij goed, al is het succes zeer wisselend: vorig jaar mislukte de teelt van landbouwer Thomas Truyen uit Zwalm nog door een te natte zomer.

"Veredelen"

De teelt van kikkererwt bij ons is dus nog niet op het punt dat landbouwers er enthousiast aan willen beginnen. Het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek wil de kikkererwttelers ondersteunen en zoekt naar rassen die het wél goed kunnen doen in onze contreien. Daarom start het met een veredelingsprogramma: buitenlandse rassen worden aangepast en gekruist zodanig dat er een soort komt die wél kan groeien bij ons.

We kruisen tot we duizenden nakomelingen hebben waarvan we de kenmerken gaan onderzoeken
Greet Riebels van het ILVO

Een peulvrucht om goed te onderzoeken, vertelt Greet Riebels van het ILVO: "We beginnen met een volledig 'veredelingsprogramma': we gaan aan de slag met meerdere rassen. We vertrekken vanuit een basiszadenbank. We halen die rassen binnen en beginnen te kruisen. Dan krijgen we duizenden nakomelingen waarvan we telkens de kenmerken gaan onderzoeken", vertelt Riebels bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Vlaanderen en Noord-West-Europa

De beste worden overgehouden voor de volgende generatie. "Dat kruisen en selecteren blijven we doen tot we bij een ras komen dat we stabiel kunnen maken en waarvan we denken: dit heeft troeven die we nog niet kenden bij de originele rassen." Het is de bedoeling van het ILVO om die nieuwe rassen of variëteiten van kikkererwt te gaan ontwikkelen voor heel Vlaanderen en zelfs Noord-West-Europa, vertelt Riebels.

We willen nieuwe variëteiten ontwikkelen voor Vlaanderen en zelfs Noord-West-Europa
Greet Riebels van het ILVO

Maar wat is het probleem met de rassen die nu gebruikt worden? "Er zitten nog een aantal mankementen in wat de telers nu zaaien", legt Riebels uit. "De opbrengst per hectare is op dit moment ook niet voldoende. De afrijping, de vruchtzetting en de kieming in ons klimaat is nog niet optimaal. We onderzoeken ook de ziekteresistentie. De plant moet zich ook bij ons goed voelen."

Eiwitstrategie

Het instituut gaat met het veredelingsprogramma in op de zogenaamde "eiwitstrategie" van de Vlaamse regering. Vanuit de relancemiddelen, meer bepaald het relanceproject FutureAdapt, stimuleert Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de productie van meer lokale, klimaatrobuuste, plantaardige eiwitten in Vlaanderen. "En bij plantaardige eiwitten moet je dan kijken naar peulvruchten", legt Riebels uit.

Kikkererwt is makkelijker verteerbaar en bevat 25 procent eiwitgehalte
Greet Riebels van het ILVO

En er is een markt voor, weet ze: "Er is een groeiende vraag naar en ook naar lokaal geteelde kikkererwt." De peulvrucht is gezond en heeft een goede voedingswaarde: "Het heeft 25 procent eiwitgehalte. Niet zoveel als bij soja die 40 tot 45 procent heeft, maar toch een goede bron van eiwitten." Het grote voordeel van kikkererwt is dat het goed verdragen wordt, mensen verteren ze gemakkelijk.

Copyright Thomas Truyen

Werk van lange adem

Het volledige onderzoek is een werk van lange adem, zegt Riebels: "Een eerste nieuw ras zal er komen tussen de 5 en de 10 jaar. Maar eer het echt verkoopbaar is, zal dat toch een 10-tal jaar duren. En dan stopt het nog niet: we gaan blijven verbeteren en verder onderzoeken zodat de boeren met meer vertrouwen kunnen instappen in de teelt van het nieuwe gewas."

De allereerste Vlaamse kikkererwtenteler Thomas Truyen uit Zwalm is alvast opgetogen met het onderzoek van ILVO:

Meest gelezen