Wit of roze, voor sommige agenten maakt het niet uit. Maar er zijn er ook die de roze niet willen dragen, omdat ze hun "gezag aantasten".
AFP or licensors

Italiaanse politie niet opgezet met roze mondmaskers: "Tast ons gezag aan"

De Italiaanse politie zat door de nieuwe coronaregels dringend te wachten op mondmaskers, maar de nieuwe lading die ze gisteren kreeg viel niet overal even goed. Het bleken donkerroze maskertjes te zijn... Veel agenten willen ze niet dragen: "Het past niet bij ons uniform en het tast ons gezag aan."

In Italië is het sinds begin dit jaar verplicht om binnen FFP2-maskers te dragen, buiten op straat moet minstens een gewoon chirurgisch masker gedragen worden.

Door die nieuwe regels zat de Italiaanse politie dringend op een nieuwe lading mondmaskers te wachten, maar de lading die het ministerie van Binnenlandse Zaken besteld heeft en gisteren bij heel wat politiebureaus heeft afgezet, viel bij veel agenten slecht.

Tot hun grote verbazing waren het donkerroze maskers. "En daar waren veel agenten niet zo blij mee", vertelt correspondent Angelo van Schaik in "De wereld vandaag" op Radio 1. Er zijn nu veel agenten die ze niet willen dragen. "Ze passen niet bij ons uniform en ze tasten ons gezag aan", klinkt het.

Beluister het gesprek met correspondent Angelo van Schaik in "De wereld vandaag":

Waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken net roze maskertjes heeft besteld, is niet duidelijk. "Ik vermoed dat het een koopje is geweest, dat het de goedkoopste waren", zegt Van Schaik.

De politievakbond heeft de top van de politie en het ministerie aangeschreven met de vraag of er geen andere maskers zijn, maar daar is naar verluidt nog geen reactie op gekomen.

Niet alle Italiaanse agenten weigeren de roze maskers te dragen. "Er zijn er ook die zeggen dat het niets uitmaakt. Als we ze maar kunnen opzetten. Want in het verleden is er wel eens geklaagd dat de politie te weinig beschermingsmiddelen had. Dus een deel vindt het goed dat ze er zijn. Een ander deel wil ze niet opzetten."

Meest gelezen