Jean-Jacques Beineix (75) overleden, regisseur van cultfilm "37°2 le matin"

De Franse regisseur Jean-Jacques Beineix is vooral bekend voor de broeierige liefdesfilm "37°2 le matin" of "Betty blue" uit 1986, het debuut van actrice Béatrice Dalle. Alles was esthetisch verantwoord in deze film: de seks, de muziek, de affiche.

Jean-Jacques Beineix maakte in de jaren 80 een reeks opgemerkte films, zoals “Diva” uit 1980 en “La lune dans le caniveau” uit ’83. In 1986 draaide hij “37°2 le matin”, zijn grootste succes. 

De esthetische en sensuele roadmovie "37°2 le matin" (de lichaamstemperatuur van een zwangere vrouw) werd internationaal bekend onder de naam “Betty Blue”. Het is het slecht aflopende liefdesverhaal van Zorg, gespeeld door Jean-Hugues Anglade, en Betty, de eerste rol van Béatrice Dalle. Jean-Jacques Beineix maakte ook een "director's cut" van de film, die drie uur duurt in plaats van twee.

De muziek van Gabriel Yared werd het eerste grote succes van de beroemde filmcomponist. Bekijk en beluister Gabriel Yared hier, met L'Orchestre philharmonique de Radio France onder leiding van Dirk Brossé:

BEKIJK: een uitgebreide reportage uit Premièremagazine op de filmset (een vieze pizzeria) van "37°2 le matin" waar BRT-reporter Roland Lommé een interview heeft met Jean-Jacques Beineix:  

Videospeler inladen...

Na het grote succes van "37° 2 le matin" volgden nog films van Jean-Jacques Beineix, die minder in de smaak vielen van het publiek, zoals "Roselyne et les Lions", "IP5: L'île aux pachydermes" of "Mortel transfert". De regisseur en producent is overleden op zijn 75e, na een lange ziekte.

©Alain DELPEY

Meest gelezen