Beeld uit een filmpje op de Facebookpagina van Zoo Planckendael

Dieren Zoo en Planckendael spelen met afgedankte kerstbomen: "De buffels hebben ze op de horens genomen en rondgegooid"

In de Antwerpse Zoo en in Planckendael hebben dierenverzorgers afgedankte kerstbomen in de hokken van de dieren gelegd zodat die daarmee kunnen spelen. Er liggen kerstbomen bij de olifanten, de buffels, de chimpansees en de stokstaartjes, maar ook bij de leeuwenwelpjes. Elk dier gaat er op zijn eigen manier mee om. 

In Zoo Antwerpen en in Planckendael hebben de dierenverzorgers een originele manier gevonden om afgedankte kerstbomen te recycleren. Ze worden in de dierenverblijven gelegd, soms met eten in verstopt. "Het is een manier om de dieren te verrijken", legt Michelle De Leeuw uit, assistent-coördinator dierenzorg in de Zoo. "We zetten de kerstbomen in het verblijf, al dan niet met eten in verstopt, en onze dieren gaan ernaartoe, heel nieuwsgierig. Dat ruikt ook anders."

Sommige dieren hebben zich enorm uitgeleefd met de kerstbomen. "De buffels hebben er heel hard mee gespeeld", vertelt De Leeuw. "Ze zijn er meteen naartoe gelopen, hebben de kerstbomen op de horens genomen en ze het hele verblijf laten zien. Ook onze leeuwenwelpen hebben een boom gekregen: die hebben erin gebeten en eraan gekrabd. Heel leuk om te zien, heel aandoenlijk." 

Onze leeuwenwelpen hebben in de kerstbomen gebeten en eraan gekrabd. Heel aandoenlijk

Michelle De Leeuw van Zoo Planckendael

De Zoo kreeg kerstbomen cadeau van een bedrijf dat bomen over had. Wie zelf nog een kerstboom heeft staan, brengt die best niet naar de dierentuin. "We moeten er zeker van zijn dat de kerstbomen onbespoten zijn. Zo kunnen we ze met een gerust hart aan de dieren geven omdat ze niet giftig zijn. En als iedereen morgen zijn kerstboom komt brengen, moeten onze dieren tot volgende kerst met de bomen spelen, en dan is het ook niet meer speciaal", lacht De Leeuw. 

Meest gelezen