Radio 2

Laatste handelaars Kortrijkse Groothandelsmarkt uit markthal gezet

Over een maand valt het doek over de Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM) aan de Vier Linden in Heule. De handelaars die de hal toch nog gebruiken, zullen sancties krijgen van de stad, die eigenaar is.  “De stad heeft ons hier allemaal uitgerookt”, zeggen de handelaars. 

Maandag houden oppositiegemeenteraadsleden Pieter Soens (CD&V) en Matti Vandemaele (Groen) een interpellatie op de gemeenteraad. “Het definitieve einde van de markt werd bevestigd door de rechter. Dat moeten we aanvaarden. Maar wat we niet laten passeren, is dat de stad geen fatsoenlijk alternatief heeft aangeboden aan de betrokken handelaars”, zegt Pieter Soens. 

Gouden tijden

De sfeer is vandaag geladen in de enorme markthal. Het verschil met de glorieperiode van bij de start in 1986 tot zowat 6 jaar geleden, is schrijnend. Guido Pattyn, handelaar in groenten en fruit, is al 25 jaar trouwe klant. “Tot 6 jaar geleden, toen we het eerste aangetekend schrijven kregen dat we de KGM moesten verlaten, was er hier heel veel animo. Nu zijn er nog een paar bedrijven over van de 15 die hier dagelijks producten aanvoerden. In de hal zelf was er plaats voorzien voor een 80-tal groothandelaars en kwekers die hun producten zoals groenten, fruit, vleeswaren, bloemen en exotische producten dagvers verkochten. Vanaf 12 uur kon je er je aankopen doen. Als klant kon je beter op tijd zijn want de producten raakten in geen tijd verkocht. Het waren gouden tijden.”

Radio 2

Nog niet zo lang geleden had je hier bijna 100 leveranciers. Het waren toen gouden tijden.

Guido Pattyn, handelaar groenten en fruit

Guido Pattyn bezoekt de groothandelsmarkt nog elke week, maar over een maandje is het dus definitief gedaan. Dan moet hij zijn producten halen in Roeselare. “Dat is een eind verder en het aanbod is er veel minder geconcentreerd”, zegt Pattyn. Veel van de eigenaars van de  magazijnen aan de noordkant van de hal, zijn ondertussen ook vertrokken. “Ze zijn hier uitgerookt door de stad”, zegt Luc Hoste, eigenaar van één van de magazijnen. “Ik blijf hier zolang het mogelijk is, ook al zal ik enkele technische ingrepen moeten uitvoeren. Want de poort naar de markthal gaat onherroepelijk dicht. De stad Kortrijk heeft achterbaks gehandeld de voorbije jaren en alles op alles gezet om de activiteiten in de markthal kapot te krijgen. Bedoeling is om er hun technische diensten onder te brengen. Dat is gelukt, via gerechtelijke procedures en omdat een groot deel van de eigenaars van de magazijnen het niet langer zagen zitten.” 

De stad heeft alles op alles gezet om de activiteiten in de KGM kapot te krijgen. Wel het is hen gelukt

Luc Hoste, eigenaar van een magazijn aan de KGM
Radio 2

Voor Groen is het een gemiste kans. “Een fatsoenlijke dialoog is er niet geweest tussen de partijen. Maar voor Kortrijk is het een gemiste kans om de site uit te bouwen tot een verzamelplaats voor lokale producenten en professionele afnemers. De stad gelooft blijkbaar niet in de waarde van de korte keten”, zegt Matti Vandemaele van Groen. 

KGM in betere tijden

Meest gelezen