"Leuven is te weinig bezig met de echte zorgen van de inwoners", zegt Leuvense oppositiepartij N-VA

Volgens de Leuvense oppositiepartij N-VA is de stad te veel bezig met marketing en imago en te weinig met de zorgen van de gewone Leuvenaars. Dat laat de partij weten na een evalutie van het stadsbestuur halfweg de legislatuur. 

"Leuvenaars liggen wakker van dingen zoals koopkracht en veiligheid en niet zozeer van een nieuw stadslogo of een nieuw zwembad aan de Vaart dat 11 miljoen euro zou kosten", zegt fractieleider van N-VA Lorin Parys. "Mensen vragen zich af of ze nog een huis gaan kunnen kopen en of hun kinderen wel veilig naar school kunnen fietsen. Vooral de middenklasse heeft het vandaag moeilijk in Leuven. Zij kunnen in de stad niet blijven wonen als gevolg van de hoge vastgoedprijzen en ze kunnen ook hun auto niet meer kwijt omdat parkeerplaatsen worden geschrapt."

Middenklasse valt uit de boot

"We vrezen dat je in Leuven aan de ene kant inwoners gaat krijgen die arm zijn maar die hier kunnen blijven wonen omdat we goeie sociale voorzieningen hebben, en aan de andere kant rijke mensen die het zich wel kunnen permitteren", gaat Parys verder. "De middenklasse valt dan uit de boot en daarom willen we hen helpen. We willen de 10 procent belastingsverhoging op wonen terugdraaien en we willen dat mensen onder de 35 jaar die hier komen wonen, drie jaar vrijgesteld worden van hun onroerende voorheffing." 

Geld uitgeven

Een andere kritiek van oppositiepartij N-VA is dat de financiële reserves te snel worden opgebruikt. "Zowel bij politie, OCMW als de stad zelf worden reserves door ramen en deuren naar buiten gegooid. Leuven int ook enorm veel belastingen om te kunnen investeren, maar heel wat investeringen worden geschrapt of uitgesteld. Er is bijvoorbeeld nog altijd geen werk gemaakt van de balsportenhal in Heverlee en van de rolschaatspiste. Dat zijn dingen waar de Leuvenaars wel iets zouden aan hebben. En ondertussen steekt de stad geld in prestigeprojecten en in een nieuw logo", aldus nog Parys.

Meest gelezen