Radio 2

Wijkkerk Mariadorp in Bissegem verkocht aan Evangelische Kerk

De kerk Mariadorp in Bissegem is verkocht aan de Evangelische Kerk in Kuurne. Mariadorp werd eerder al onttrokken aan de eredienst door de bisschop van Brugge. Nu is ook het compromis tussen de vzw Parochiale Werken Decanaten Regio Kortrijk en de Evangelische Kerk in Kuurne ondertekend. De Evangelische Kerk betaalt 600.000 euro voor het gebouw. Over enkele maanden zal deze protestantse geloofsgemeenschap er haar gebedsdiensten houden. 

De onderhandelingen zijn al enkele jaren aan de gang. “Het kostte ons tijd om de nodige fondsen bijeen te krijgen” zegt Maarten Hertoghs. Hij is predikant van de Evangelische Kerk van Kuurne. “We willen ons oude gebouw aan de Kattestraat in Kuurne verkopen.  Bouwtechnisch staat Mariadorp op punt, binnen zijn er wel aanpassingen en opfriswerken gepland, zoals een nieuw sanitair. Onze geloofsgemeenschap telt zo’n 300 mensen. Zij wonen regelmatig een gebedsdienst bij. Voor hen was een grotere gebedsruimte broodnodig." 

Ik ben blij dat het gebouw dienst zal blijven doen als gebedsgebouw

Deken Geert Morlion

Kerkenplan

Kortrijk presenteerde in 2018 de 2de fase van zijn kerkenplan. Bedoeling was om de helft van de bestaande 23 parochiekerken voor de katholieke eredienst af te stoten. De parochiale eenheid Sint-Marcus, 1 van de 5 dossiers die werd behandeld,  telde 5 parochiekerken. De Fatimakerk kreeg al een andere bestemming, de Sint-Eutropiuskerk in Heule behoudt haar functie. In de Sint-Audomaruskerk in Bissegem blijft slechts een deel voorbehouden voor erediensten en voor de Sint-Godelievekerk op de Watermolen in Heule geldt hetzelfde. Nu wordt Mariadorp aan de Pyfferoenstraat in Bissegem dus verkocht aan de Evangelische Kerk. 

Jong kerkgebouw

De wijkkerk Mariadorp werd ingehuldigd in 1982 en is dus nog vrij jong. De activiteiten en het kerkbezoek zijn de laatste tijd flink terug gelopen. De laatste 10 jaar werden er geen weekendmissen meer gehouden. “Ik ben blij dat het gebouw dienst zal blijven doen als gebedsgebouw”, zegt deken Geert Morlion van de vzw Parochiale Werken, “en dat we een flinke stap vooruit hebben gezet in ons kerkenplan.” 

Onderhandelingen

De verkoop werd bekend gemaakt door een gezamenlijk persbericht van beide partijen. “Het was niet gemakkelijk om de nodige fondsen bijeen te krijgen. We zijn blij dat de dekenij van Kortrijk nog wat water bij de wijn wou doen om het akkoord rond te krijgen”, zegt Maarten Hertoghs. “Onze grootste zorg is om alles eerst financieel rond te krijgen want het blijft een groot bedrag. Eind april wordt de verkoopakte ondertekend. Hoe we het gebedshuis in de toekomst zullen noemen, weten we nog niet. De Protestantse Kerk doet niet aan Mariaverering. Maar dat is het laatste van onze zorgen.”

Meest gelezen