Radio 2

Ieperse museumjongeren kaarten zwerfkattenproblematiek aan in zelfgemaakt kaartspel

Enkele jongeren van het Voorlopig Bewind in Ieper, de jongerenwerking van het Yper Museum, hebben een eigen kaartspel rond kattenwelzijn ontwikkeld. De boodschap van het spel is duidelijk: kattenbaasjes dragen een verantwoordelijkheid.

Een huisdier is geen speeltje. Dat is wat de museumjongeren van Yper Museum met hun zelfgemaakt gezelschapsspel willen aantonen. In de asielen bijvoorbeeld merken ze een corona-effect. Mensen namen in de lockdown vaker onbezonnen een katje in huis. Eens het duidelijk werd wat de zorg juist inhoudt, werden de beestjes gedropt of afgestaan in het dierenasiel. In 2020 werden 105 katten naar het Ieperse dierenasiel gebracht, in 2021 steeg het aantal naar 141.  

Radio 2

Om te sensibiliseren, bedachten de jongeren het kaartspel "De Geknipte Kat". Salomé Vermeersch van de jongerenwerking van het Yper Museum: "Het spel speel je met het hele gezin. Als speler krijg je een kat in huis. Het lot bepaalt of dit een kattin of een kater is. Al naargelang het geslacht van je nieuwe huisdier, word je met de gevolgen geconfronteerd. Kattinnen kunnen zwanger geraken, katers hangen graag het vechtersbaasje uit. Ondertussen word je ook gewezen op je andere verantwoordelijkheden als kattenbaasje. Er is de aankoop van kattenvoer, speeltjes, krabpalen, een bezoek aan de dierenarts enzovoort. Wie het eerst aan alle wettelijke verplichtingen heeft voldaan, wint het spel." Het spel is te verkrijgen in het Yper Museum. 

Meest gelezen