© Guido Coningx vzw De Vrienden van Zoutleeuw
Coningx Guido Leo

Derde keer, goeie keer: muurschildering Het Laatste Oordeel in kerk Zoutleeuw wordt dan toch gerestaureerd

Een van de pronkstukken in de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw is de muurschildering Het Laatste Oordeel en dat wordt gerestaureerd. Twee eerdere pogingen om het te restaureren draaiden op niets uit. De Vlaamse overheid voorziet een restauratiepremie van ruim 220.000 euro.

Het Laatste Oordeel is een waardevol kunstwerk in de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw. Het is een grote muurschildering uit de 15e eeuw die lange tijd verborgen was onder een pleisterlaag. In 1873 werd het opnieuw ontdekt. "In 1874 werd al een eerste poging ondernomen om het te restaureren en daarna nog eens in 1935, maar dat mislukte telkens", vertelt conservator Ward Hendrickx. 

"Dat had te maken met het verschil in opvatting over wat er met het werk moest gebeuren. De kerk wou dat de lege plekken in de muurschildering werden opgevuld op dezelfde manier als bij de muurschildering van de Sint-Genovevakerk in Zepperen maar de Koninklijk Commissie voor Monumenten en Landschappen wou dat absoluut niet."

Reinigen en retoucheren

Het Laatste Oordeel zal nu dan toch gerestaureerd worden. "Derde keer, goeie keer", zegt Hendrickx. "Het is een enorm grote muurschildering, oorspronkelijk was het 80 vierkante meter groot.  Men gaat het werk reinigen en retoucheren. Het is nog in redelijk goeie staat, maar het is in verval en dus moet het zo snel mogelijk gerestaureerd worden. Het is een groot project dat gedragen wordt door vier partijen: de Vlaamse overheid, de stad Zoutleeuw, de kerkfabriek en ook onze erfgoedvereniging De Vrienden van Zoutleeuw. Dit project ligt ons nauw aan het hart", aldus de conservator. 

Meest gelezen