Nationale Bank over mogelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit: "Algemene maatregelen minder efficiënt"

Als er maatregelen genomen worden om de energiefactuur betaalbaar te houden voor gezinnen, dan kunnen die beter heel doelgericht zijn. Dat zegt de Nationale Bank in het programma "De Markt" op Eén. 

De federale regering bekijkt allerhande voorstellen om in te grijpen in de energiefactuur. Eén van de mogelijke maatregelen is een tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil dit voorstel snel op de regeringstafel leggen. Ook Vooruit is voorstander van zo'n btw-verlaging en Groen wijst het idee niet af. Maar premier Alexander De Croo (Open VLD) lijkt niet gewonnen voor een algemene maatregel zoals een btw-verlaging voor iedereen. Hij vindt het belangrijk dat de maatregelen doelgericht zijn en duurzaam zijn voor de overheidsfinanciën.

Geert Langenus, macro-econoom van de Nationale Bank, treedt de premier bij.  Een tijdelijke btw-verlaging kost al snel 1 miljard euro, uiteraard afhankelijk van hoelang de maatregel van toepassing zou zijn. "Gas en elektriciteit zitten in de gezondheidsindex. Dus in principe worden onze lonen en uitkeringen - weliswaar na verloop van tijd - daaraan aangepast", zegt Langenus. "Bovendien heeft de Belgische overheid beperkte financiële middelen en dan druk ik het zacht uit."

Ook voor de Nationale Bank is het belangrijk dat de maatregelen doelgericht zijn. "Alle maatregelen die eventueel worden genomen, moeten naar mijn gevoel vooral gericht zijn op de gezinnen die die het meest nodig hebben", zegt Langenus. "Bijvoorbeeld gezinnen die meer dan gemiddeld aan energie moeten besteden zoals alleenstaanden of gezinnen met een lager inkomen. Algemene maatregelen lijken mij minder efficiënt", klinkt het in de video onderaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen